Як на Закарпатті з Карачуном Старий Новий рік відзначають

На Закарпатті є своя специфіка і особливі традиції святкування

Як на Закарпатті з Карачуном Старий Нови…

У народі Старий Новий рік називають святом Василя, Маланкою, Щедрим вечором або Другою Кутею, йдеться у сюжеті "Ужінформ", пише Depo.Закарпаття. На Закарпатті є цілий ряд традицій та обрядів, яких іноді дотримуються і сьогодні.

"На Закарпатті є своя специфіка святкування Різдва, оскільки тут випікався такий ритуальний хліб, Карачун, але на Різдво він не з’їдався, а на Старий Новий рік. І з’їдали після того, як господар його "скупав". Умовно кажучи, в лапках. Він ішов з тим Карачуном по воду, набирав воду, повертався до хати і лише після того всі члени родини ламали цей Карачун на частини і його з’їдали. Дивилися за погодою.

Наприклад, якщо в цей день світило сонце, вважалося, що буде гарний урожай, якщо вночі було зоряне небо, вважалося, що буде гарний урожай і різних ягід", - каже доцент кафедри української літератури УжНУ Оксана Тиховська.

Від Святого Вечора до Старого Нового Року підлогу ніхто не підмітав, аби не вимести з хати щастя та долю. Підмітали аж вранці 14-го січня, а сміття складали на одну купу і розкидували під кожним деревом у саду, після чого ці купи підпалювали. Вважалося, що тоді дерева добре плодоноситимуть цілий рік.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme