НАБУ проти Мартиненка: чи подасться Ситник в політику

Гучна справа, що від самого початку виглядала як політтехнологія, схоже, буде закрита. Це - серйозний ляпас Антикорупційному бюро, але ще не крапка в цій історії

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
НАБУ проти Мартиненка: чи подасться Ситн…

Прес-служба колишнього народного депутата повідомила: "11 січня Солом'янський районний суд Києва розглянув скаргу Петра Бойка – адвоката Мартиненка – і зобов'язав НАБУ протягом 10 днів прийняти процесуальне рішення про закриття кримінального провадження №52015000000000009 від 11.12.2015 щодо Мартиненка". Нагадаємо: цей екс-нардеп став першим крупним фігурантом антикорупційного розслідування НАБУ і першим депутатом в історії українського парламенту, який сам склав мандат через підозри в корупції.

Програма "Схеми" швидко роздобула ухвалу Солом’янського суду Києва, де мова йде про те, що говорить адвокат, але трактування дещо інше – розглянути клопотання захисника Мартиненка та протягом 10 днів з моменту проголошення ухвали слідчого судді прийняти рішення за результатами його розгляду, з урахуванням висновків та встановлених фактів, викладених у мотивувальній частині. Різниця в деталях, але вона все ж є. І тому прес-служба НАБУ уточнила: суд зобов’язав Бюро лише розглянути клопотання представника Мартиненка та у встановлені законом строки поінформувати про результати цього розгляду. Судячи з оприлюдненого в ЗМІ рішення суду, тлумачення НАБУ також перекручене, тому що суд визнав протиправною бездіяльність детектива НАБУ, який займається цією справою. 

У підсумку маємо кілька важливих моментів. Перший: Антикорупційне бюро більш ніж за рік не змогло зібрати залізобетонних доказів провини Мартиненка, який проходить у справі в якості свідка. Хоча ледь не в кожному інтерв’ю Артем Ситник доводив, що справа от-от опиниться в суді. Тобто, НАБУ отримало потужного ляпаса.

Другий момент: бачимо провал технології "любі друзі-2". Фігура Мартиненка, і про це вже багато сказано, була обрана "антикорупціонерами" в якості бомби під Арсенія Яценюка. В разі закриття справи, наступні спроби застосувати цю ж технологію до інших політиків приречені на провал, адже можна буде апелювати до прецедента з Мартиненком.

Третій момент: рішення суду, принаймні в оприлюдненому вигляді, не дає відповіді на питання, винен цей політик, чи ні. Тому йому не дадуть спокійно жити, щоразу нагадуючи: справу закрили через недопрацювання НАБУ, а не він довів власну невинуватість у публічному судовому процесі. Це для Мартиненка - мінус. Хоча, з іншого боку, він зможе парирувати: у Ситника самі винні, що не змогли дати ради розслідуванню проти нього. 

Четвертий момент: в оприлюдненому документі сказано, що повний текст ухвали суду разом з мотивувальною частиною буде оголошено 16 січня о 15 годині 30 хвилин. Уявимо, що ухвала повністю на користь екс-депутата. Якщо так, тоді в чому сенс поспіху адвоката і прес-служби? Саме через нього ЗМІ, для яких "Народний фронт", Яценюк і т.д. як червона ганчірка для бика, враз згадали про всі звинувачення, які лунали на адресу Мартиненка і "фронтовиків" разом узятих. У народі кажуть: "не буди лихо, доки тихо". До 16 січня мало бути тихо, а вийшло, що самі дали нагоду опонентам лементувати про чергову "зраду".

І, останнє. У кулуарах подейкували, що Ситник начебто збирається гучно гримнути дверима і пристати до якогось політичного проекту. Чи до Саакашвілі, чи ще кудись. За чутками, він лише чекає нагоди. Невже розвал "справи Мартиненка" і стане тією самою нагодою? Хоча, куди йому йти, коли "антикорупціонери" або здулися через дорогі квартири, або виявилися балакучими телеперсонажами з нульовими перспективами в політиці...

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme