Цьогоріч на свята вінничани купили рекордну кількість "живих" сосен і ялинок

Вінницькі лісівники запевняють, що використання "живих" хвойних на новорічні свята зовсім не шкодить екології та природі області

Цьогоріч на свята вінничани купили рекор…

Наприкінці 2016 року лісівники Вінниччини реалізували понад 17, 5 тисяч сосен та ялинок, що на 3-4 тисячі дерев більше ніж в попередні роки. Про це кореспонденту Depo.Вінниця розповіли в прес-службу обласного управління лісового та мисливського господарства.

За словами речника управління Станіслава Вовка, у 2015 році було реалізовано 16 тисяч 321 ялинку, а в 2016 році - 17 тисяч 509 ялинок.

"Традиційно на Вінниччині продаємо 14-15 тисяч новорічних ялинок. Робити висновки по статистиці, чи надають перевагу вінничани живим чи штучним ялинкам неможливо, хоча ми пропагуємо саме використання живої ялинки для новорічних свят", - зазначив Станіслав Вовк.

У лісовому управлінні запевняють, що вирубування та використання "живих" хвойних в якості новорічного дерева не є винищенням природи. Навпаки, -це економічно-вигідно і шкоди ніякої не несе.

"Заборонено зрубувати і продавати до новорічних свят ялинку, яка росте у лісі. А господарства держлісу засаджують однорічними ялинками землі, які непридатні для багаторічних лісових культур, які не використовуються, наприклад під лініями електропередач. Там, ніякі лісові культури багаторічні не маємо права садити, а ялинки для продажу можемо, це ефективне використання землі. Плюс це прибуток", - зауважив Станіслав Вовк.

Для тих, хто вважає зрубані новорічні красуні вважає все ж таки варварством, лісівники пропонують купувати ялинки у відрах. Однак, за словами Станіслава Вовка особливим попитом така ініціатива серед вінничан не користується.

"Радимо до весни ялинки перетримати, а тоді пересадити у відкритий грунт. Та наші люди не звикли до такого, у декого є побоювання, що вона може не прижитися, дехто не знає куди її можна пересадити ",- підкреслив Станіслав Вовк.

Сьогодні використані для новорічних свят сухі ялинки можна зустріти на смітниках у дворах багатоповерхівок. У Вінниці "друге життя" їм не дають, як наприклад у інших містах, де новорічні дерева використовують як альтернативе паливо.

"Всі залишки ялинки будемо вивозити на полігон. Переробляти на щепу у нас немає можливості, немає відповідного обладнання і техніки. Однак з кожним роком таких сухих новорічних дерев стає все менше", - прокоментував директор комунального підприємства "Ековін" Володимир Чорновол.

Нагадаємо, у вінницькому зоопарку не прийматимуть сухі новорічні ялинки.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme