Особливі секрети приготування львівських різдвяних пампухів

Коли пампушки трохи охолонуть, посипте їх цукровою пудрою чи обкачайте в суміші цукру та кориці

Коли Різдво на порозі, усі в передчутті дива, казкового настрою та смаколиків. А щоб свято було по-справжньому смачним та запашним, львівські господині готують однин із головних атрибутів Різдва – пампушки. Про це пише Depo.Львів.

З давніх-давен пампухи були невід’ємною частиною різдвяного столу. Кожна страва у наших пращурів мала своє символічне значення. Вареники символізували достаток, а грибна підлива до них – продовження роду. Однак жоден різдвяний вечір не обходився без солодких пампухів, які призначалися для найменших членів родини – дітлахів.

Для малечі випікали пампухи з маком, вишнями або рожевим повидлом. Наші предки вірили, що пампушки – це символ вічності. Адже Ісус любив дітей і вважав, що таким, як вони, належить Царство Небесне.

Рецепт різдвяних пампухів передавали з вуст в вуста, з покоління в покоління, і в кожної родини він був особливий та зі своїми кулінарними секретами. І напередодні свята ми вирішили поділитися рецептом та власними секретами приготування справжніх різдвяних пампухів.  

"Коли пампушки, викладені на дошку, підійдуть, рушники потрібно зняти і залишити на 10 хвилин для завітрювання. Завдяки цьому при смаженні тісто буде вбирати менше олії. Також потрібно дотримуватися особливого температурного режиму олії. Якщо температура олії буде нижча за 180-190°C, пампушки вберуть її забагато і стануть дуже жирними. Якщо температура олії вища за 190°C – пампушки будуть горіти зовні, але залишаться сирими всередині", – радить експерт "Хлібного дому" Лариса Шишак.

"Є ще один важливий секрет. Завжди пам’ятайте, яким боком викладаєте пампушки в гарячу олію. Пампушки без начинки потрібно класти смажити тим боком, який завітрювався. А пампушки з начинкою спершу смажте тим боком, яким вони лежали на дошці. Перші 2-3 хвилини пампухи потрібно смажити під кришкою, потім перевернути їх на інший бік і досмажити без кришки. І пам’ятайте про найголовніші інгредієнти для смачних пампухів – готуйте їх з теплом та любов’ю і в гарному настрої, і тоді різдвяні смаколики для Вашої родини матимуть дивовижний смак", – додає Лариса Шишак.

Ці маленькі хитрощі допоможуть Вам довершити майстерність приготування різдвяних пампухів. Також ділимося власним смачним рецептом пампухів.

Пампушки з маком та вишнями

Інгредієнти: 500 г борошна в/г, 42 г львівських дріжджів пресованих, 5-6 г солі, 100 г цукру, 50 г масла, 150 г молока, 3 яйця, ванільний цукор, олія для смаження, мак, вишні, цукрова пудра для посипання.

Дріжджі розчиніть у теплому молоці, масло розтопіть, а борошно просійте. Вилийте дріжджі та решту молока до борошна, додайте сіль, цукор, яйця, ванільний цукор. Замісіть тісто, щоб не прилипало до рук, додайте масло та домісіть тісто. Накрийте його і поставте на 50-60 хвилин у тепле місце, щоб підійшло. Коли тісто підійде і збільшиться в об’ємі приблизно вдвічі, поділіть його на шматки масою 40-50 г та сформуйте кульки.

Для пампухів з маковою начинкою, сухий мак змеліть, залийте гарячою водою (95-100°C) та варіть 1-2 хв, після чого процідіть через сито. Розітріть мак з цукром (за смаком). Дошку для пампухів застеліть та підсипте борошном. Викладіть на неї сформовані пампушки. Накрийте їх і залиште в теплому місці на 50-60 хв.

Для пампушок з вишнями, розкачайте невеликі кульки з тіста у кружечки. Покладіть начинку і добре заліпіть краї. Дошку застеліть та підсипте її борошном, викладіть сформовані пампушки, накрийте їх і залиште в теплому місці на 50-60 хв.

Олію вилийте в ємкість для смаження і нагрійте до 180-190ºС. Пампушки обсмажуйте 5-6 хв до світло-коричневої скоринки і викладіть на паперовий рушничок, щоб забрати залишки олії. А в порожні гарячі пампухи додайте макову начинку за допомогою кондитерського мішка.

Коли пампушки трохи охолонуть, посипте їх цукровою пудрою чи обкачайте в суміші цукру та кориці.

Всі актуальні та свіжі новини Львова читайте на Depo.Львів

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme