Особливі секрети приготування львівських різдвяних пампухів
Коли пампушки трохи охолонуть, посипте їх цукровою пудрою чи обкачайте в суміші цукру та кориці
- Львів
-
13 січня 2017 20:16
Коли Різдво на порозі, усі в передчутті дива, казкового настрою та смаколиків. А щоб свято було по-справжньому смачним та запашним, львівські господині готують однин із головних атрибутів Різдва – пампушки. Про це пише Depo.Львів.
З давніх-давен пампухи були невід’ємною частиною різдвяного столу. Кожна страва у наших пращурів мала своє символічне значення. Вареники символізували достаток, а грибна підлива до них – продовження роду. Однак жоден різдвяний вечір не обходився без солодких пампухів, які призначалися для найменших членів родини – дітлахів.
Для малечі випікали пампухи з маком, вишнями або рожевим повидлом. Наші предки вірили, що пампушки – це символ вічності. Адже Ісус любив дітей і вважав, що таким, як вони, належить Царство Небесне.
Рецепт різдвяних пампухів передавали з вуст в вуста, з покоління в покоління, і в кожної родини він був особливий та зі своїми кулінарними секретами. І напередодні свята ми вирішили поділитися рецептом та власними секретами приготування справжніх різдвяних пампухів.
"Коли пампушки, викладені на дошку, підійдуть, рушники потрібно зняти і залишити на 10 хвилин для завітрювання. Завдяки цьому при смаженні тісто буде вбирати менше олії. Також потрібно дотримуватися особливого температурного режиму олії. Якщо температура олії буде нижча за 180-190°C, пампушки вберуть її забагато і стануть дуже жирними. Якщо температура олії вища за 190°C – пампушки будуть горіти зовні, але залишаться сирими всередині", – радить експерт "Хлібного дому" Лариса Шишак.
"Є ще один важливий секрет. Завжди пам’ятайте, яким боком викладаєте пампушки в гарячу олію. Пампушки без начинки потрібно класти смажити тим боком, який завітрювався. А пампушки з начинкою спершу смажте тим боком, яким вони лежали на дошці. Перші 2-3 хвилини пампухи потрібно смажити під кришкою, потім перевернути їх на інший бік і досмажити без кришки. І пам’ятайте про найголовніші інгредієнти для смачних пампухів – готуйте їх з теплом та любов’ю і в гарному настрої, і тоді різдвяні смаколики для Вашої родини матимуть дивовижний смак", – додає Лариса Шишак.
Ці маленькі хитрощі допоможуть Вам довершити майстерність приготування різдвяних пампухів. Також ділимося власним смачним рецептом пампухів.
Пампушки з маком та вишнями
Інгредієнти: 500 г борошна в/г, 42 г львівських дріжджів пресованих, 5-6 г солі, 100 г цукру, 50 г масла, 150 г молока, 3 яйця, ванільний цукор, олія для смаження, мак, вишні, цукрова пудра для посипання.
Дріжджі розчиніть у теплому молоці, масло розтопіть, а борошно просійте. Вилийте дріжджі та решту молока до борошна, додайте сіль, цукор, яйця, ванільний цукор. Замісіть тісто, щоб не прилипало до рук, додайте масло та домісіть тісто. Накрийте його і поставте на 50-60 хвилин у тепле місце, щоб підійшло. Коли тісто підійде і збільшиться в об’ємі приблизно вдвічі, поділіть його на шматки масою 40-50 г та сформуйте кульки.
Для пампухів з маковою начинкою, сухий мак змеліть, залийте гарячою водою (95-100°C) та варіть 1-2 хв, після чого процідіть через сито. Розітріть мак з цукром (за смаком). Дошку для пампухів застеліть та підсипте борошном. Викладіть на неї сформовані пампушки. Накрийте їх і залиште в теплому місці на 50-60 хв.
Для пампушок з вишнями, розкачайте невеликі кульки з тіста у кружечки. Покладіть начинку і добре заліпіть краї. Дошку застеліть та підсипте її борошном, викладіть сформовані пампушки, накрийте їх і залиште в теплому місці на 50-60 хв.
Олію вилийте в ємкість для смаження і нагрійте до 180-190ºС. Пампушки обсмажуйте 5-6 хв до світло-коричневої скоринки і викладіть на паперовий рушничок, щоб забрати залишки олії. А в порожні гарячі пампухи додайте макову начинку за допомогою кондитерського мішка.
Коли пампушки трохи охолонуть, посипте їх цукровою пудрою чи обкачайте в суміші цукру та кориці.
Всі актуальні та свіжі новини Львова читайте на Depo.Львів
Всі новини на одному каналі в Google News
- 13:33Розвиток ветеранського бізнесу дозволить регіонам зажити новим життям – Петрук
- 14:40"Укрзалізниця" збільшує кількість місць в "Інтерсіті" до Львова і відновлює маршрут до Одеси
- 22:12 Зима повертається: В Україну йдуть заморозки
- 21:50Обмеження електроенергії 18 квітня можливі у всіх областях, - Укренерго
- 22:24Львів отримав нові трамваї за підтримки Європейського Інвестиційного Банку ФОТО
- 16:19 Зеленський підписав оновлений закон про мобілізацію
- 11:13У Львові горів ресторан у приміщенні готелю RIUS (ВІДЕО) Відео
- 09:30Телефон Служби 112 до кінця поточного року запрацює по всій Україні
- 21:40У Львові батько посадив кермувати автівкою 9-річну доньку та похизувався цим у соцмережах: тепер його шукає поліція Відео
- 13:13Заблоковано ще кілька каналів втечі ухилянтів з країни ФОТО
- 18:43 В "Укренерго" закликали українців зменшити споживання електроенергії
- 08:47В ніч на 11 квітня ворог уразив газорозподільчий об'єкт та електропідстанцію у Львівській області
- 22:02 В Україні зараз найгірший показник народжуваності за останні 300 років
- 13:35У Міненерго розповіли про ситуацію на високовольтних підстанціях Полтавщини та Львівщини, які вночі були атаковані окупантами
- 11:55В лісі на Львівщині знайшли 20 кг ртуті ФОТО
- 08:48Уламки збитих дронів пошкодили об'єкт критичної інфраструктури на Львівщині
- 16:20Альтернатива "Маші і ведмедю" з "Фіксиками": у Львові презентують дитяче фентезі, засноване на українських міфах ФОТО Відео
- 15:28Львівський волейбольний клуб завершив свій другий сезон у елітній польській лізі
- 21:58Тарифи на світло: в Міненерго не виключили підвищення цін