Іван Заєць про "націоналізацію" АТБ: Війна стимулює рейдерство

Один із засновників Народного Руху, екс-депутат ВР п’ятьох скликань Іван Заєць закликав громадянське суспільство пильніше стежити за діяльністю парламентарів, які під час війни з Росією мають багато спокус та можливостей для здійснення законодавчого рейдерства та відбору приватного бізнесу

Про це Іван Заєць заявив в прямому ефірі телеканалу "Еспресо", коментуючи ситуацію навколо торговельної мережі АТБ, зокрема, - реєстрацію в ВР законопроекту про націоналізацію компанії.

"Зараз є війна. Війна завжди загостює негативні процеси. І вона стимулює рейдерство. Рейдерство зажди під ковпаком – правоохоронних органів, прокуратури і так далі. Тому поява таких законопроектів у Верховній Раді може стати засобом рейдерства. І тому треба дуже пильно сьогодні дивитися за депутатами, тому що націоналізація пов’язана в першу чергу саме з їхньою діяльністю, з їхнім "кнопкодавством".

Іван Заєць, який на початку 90-х був одним з авторів Закону про власність та Закону про підприємництво, вважає що нині в Україні реального захисту Інституту приватної власності фактично не існує. Це стосується підприємств різних форм власності та різної спеціалізації.

"Село пережило кілька хвиль рейдерства. Особливо фермерські землі. Вони захоплюються, самі підприємства захоплювалися. А це – стимуляція такої самої війни. Тому треба захищати інститут приватної власності.  Тут не може бути просто так чи інакше. Тут потрібні дуже чіткі аргументи".

Коментуючи заяви деяких народних депутатів (Віталія Купрія та Дмитра Лубінця – прим.ред.) щодо можливої причетності мережі АТБ до співпраці з сепаратистами на окупованому Донбасі, Іван Заєць висловив впевненість, що такі звинувачення мають бути перевірені та документально спростовані або підтверджені українськими правоохоронцями.

"Якщо торгують з терористами, є Служба безпеки, є податкові, є інші органи. Відслідковуйте всі ці процеси. Але треба при цьому пам’ятати, що дуже велика сфера цих відносин з окупантом на окупованих територіях і на російській території сьогодні чітко не врегульовані", - звернувся Заєць до депутатів-ініціаторів закону про націоналізацію АТБ.

Нагадаємо, що про непричетність АТБ до співпраці з терористами раніше заявляв один з ініціаторів Закону про націоналізацію торговельної мережі Артем Вітко, який пізніше відкликав свій підпис під законопроектом. В прямому ефірі телеканалу NewsOne, пояснюючи свої дії, Вітко заявив, що офіційно звернувся з депутатським запитом до правоохоронців, які повідомили депутату, що не мають жодних підтверджень діяльності компанії на окупованих територіях Донбасу чи в Криму.

"Як людина військова в політиці я на той момент не дуже розбирався, я підписався під цим документом. Мене попросили. Потім я надіслав депутатський запит до Генеральної прокуратури, до СБУ, де мені дали чітку відповідь, що доказів інформації про фінансування АТБ терористів не існує. І що у них немає жодних підстав для порушення кримінального провадження", - заявив екс-комбат добровольчого батальйону "Луганськ-1".

Прямо в прямому ефірі NewsOne Віктор попросив пробачення у клієнтів та власників АТБ.

"Я хотів би суто по-людські принести власні вибачення і покупцям АТБ, і власникам цієї мережі, оскільки насправді не володів усією історією конфлікту", - сказав Вітко.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme