"Газпром" готує позови до турецьких імпортерів газу

Російський "Газпром" готується подати позови до приватних турецьких імпортерів газу

Як повідомляє Depo.ua з посиланням на російський "Коммерсант ", причиною розглядів може стати суперечка щодо цін на паливо в 2017 році.

За даними джерел, "Газпром експорт" вже підготував документи, які, швидше за все, будуть подані до арбітражу Стокгольма.

У Туреччині з "Газпромом" працюють кілька компаній - державна Botas, розгляд з якої за цінами вже йде в арбітражі, а також Enerco Enerji, Avrasya gaz і Akfel gas (всі три входять в Akfel Holding), Bosphorus gas, Shell Turkey, Bati Hatti і Kibar Enerji.

Як зазначається, приватні організації купують у "Газпрому" близько десяти мільярдів кубометрів газу в рік, які йдуть до Туреччини по Трансбалканському газопроводу.

Видання відзначає, що "Газпром" спочатку виставив для приватних імпортерів нижчу ціну, ніж для Botas. Угода, яка була укладена в 2016 році, передбачає можливість перегляду тарифу з 2017 року, але для цього необхідна згода турецької сторони.

Повідомляється, що "Газпром" запропонував приватним імпортерам тимчасово встановити на 2017 рік більш високу ціну. У російській компанії розраховували, що новий тариф буде діяти до кінця розгляду з Botas. Після цього переговори могли б відновитися, а після рішення арбітажа щодо спору з Botas "Газпром" був готовий дати приватникам ретроактивності знижку (з набранням чинності вже після підписання угоди про підвищення ціни) з початку року.

Проте приватні імпортери відхилили пропозицію монополії, назвавши справедливою ціну 2016 року.

За даними турецьких джерел, на позицію російського монополіста вплинула націоналізація найбільшого приватного імпортера Akfel, в бізнесі якої опосередковано бере участь "Газпром".

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme