Як сумський тракторист впроваджує енергоощадні технології у своїй хаті

Селянин з Курасового, надихнувшись прайсами на комуналку, переобладнує будинок задля економії

Як сумський тракторист впроваджує енерго…

У маленькому селі Курасове, що на Білопільщині, місцеві мешканці вже довгий час під враженням від "космічної приспособи", що виросла на даху звичайної оселі.

Виявилося, так місцевий житель Сергій Коваль впроваджує в себе вдома технології з енергоефективності, які за місцевими мірками є не лише передовими, а й, подекуди, справді "космічними".

До винахідливості чоловіка спонукає не лише "жилка" винахідника, а й сьогоднішні ціни на "комуналку", які змушують думати, як і на чому можна зекономити.

Сергій Коваль, колишній тракторист, а нині охоронець на агропідприємстві. Вдома ж він на практиці здобуває спеціальність інженера з енергозбереження, власноруч переобладнуючи свій будинок.

"Після зростання ціни на газ, я почав думати над тим, як у наших умовах зробити енергоощадним своє житло. Спершу вичитав із сином про розробку китайських вчених, які зробили трубки, що перетворюють сонячне світло на теплову енергію. Через Інтернет закупили ці трубки, і зробили свій сонячний колектор. Встановили його на даху, підключили до водяного бойлера. Влітку, коли багато сонця, температура води постійно в межах 70 градусів за Цельсієм. Взимку десь 26-30. Окупність мого сонячного колектора півтора роки. Вже зараз є економія" – розповідає чоловік.

Однак цим Сергій не обмежився – взявши "теплий" кредит, він повністю замінив у хаті старі вікна на нові, що зменшують втрати тепла: "Зараз уже відчуваю, що не прогадав, адже у кімнатах стало набагато тепліше, і втрати тепла немає. До речі, 70% вартості держава мені повернула, тому все окупилося за 2 місяці. Зараз опалюю газом, є також груба на дровах, в якій можна використовувати й інші альтернативні види палива. Зараз мінімально використовую опалення, а в будинку тепло".

Як сумський тракторист впроваджує енергоощадні технології у своїй хаті - фото 1

Тепло ще й тому, що Сергій Коваль не полінувався зробити підлогу у своїй оселі теплою – знов-таки, власноруч, без допомоги майстрів: "Зірвав старі дошки, додав полістиролу, поклав металопластикові труби, які закільцював з опаленням. Тепер вже підрахував - "тепла підлога" економить 30% опалення. Ще замінив газовий котел на більш продуктивний", - хвалиться інноватор.

У планах енергетика - утеплити свій будинок ззовні, що, за його підрахунками, також на пару десятків відсотків дасть економії тепла. "Взагалі, якщо цим цікавитись, не лінуватися, читати, то можна віднайти купу різних способів зробити щось корисне і актуальне в плані економії енергії, виробництві її з альтернативних джерел. А головне – я зрозумів, що для цього не потрібні великі кошти", – впевнений чоловік.

Більше того, свій досвід він мріє поширити –  навчити владу, як можна економити: "У нас зараз створюється громада, і в ній на балансі буде купа бюджетних установ, а там ціна газу вище, ніж для населення", - констатує Сергій.

"Енергетик-самоучка" готовий ділитися своїм досвідом з гомадою, аби без залучення дорогих спеціалістів і коштовних матеріалів власними силами підвищити енергоефективність об'єктів у рідному селі та всьому районі.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Суми

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme