У Харкові хочуть через суд скасувати конкурс на кращого "замінника Леніна"

Представники громадських організацій Харкова планують через суд домогтися скасування архітектурного бліцконкурсу на ескіз-ідею пам'ятного знаку на площі Свободи

Про це заявили члени громадських організацій "Міські реформи" і "Критичне мислення", а також депутат Харківської облради Дмитро Булах, передає Depo.Харків з посиланням на "МедіаПорт".

Юрист організації "Міські реформи" Олена Купина впевнена, що умови архітектурного конкурсу не відповідають нормативно-правовим актам у цій сфері.

"По-перше, бліцконкурс оголошується, тільки коли є певна складна проблема, і суть проблеми повинна бути описана в умовах конкурсу. Проблема відсутня, і суть її не описана. По-друге, відкритий бліцконкурс повинен тривати не менше чотирьох місяців. У нас виходить, що конкурс триває два місяці і три тижні. І, по-третє, відкритий конкурс не може бути одночасно і бліцконкурсом. Або відкритий конкурс, або бліц. А якщо це бліцконкурс, то він закритий або замовлений", - заявила вона.

Наступне порушення, за словами Купиною, полягає в тому, що конкурс вирішили проводити на благодійних засадах. При цьому у законодавстві написано, що на архітектурних конкурсах обов'язково присуджуються премії переможцям. Також повинні бути прописані критерії оцінки і, відповідно, порядок вручення цих премій. Такий конкурс не може бути благодійним.

"Також не передбачений тип конкурсу - міжнародний, всеукраїнський, регіональний або місцевий. Залежно від того, якого масштабу цей конкурс, різний і порядок його проведення. Також в умовах конкурсу не прописані соціальні та економічні вимоги до конкурсного рішення. Чи не прописані критерії оцінки. Також повинні бути зазначені вимоги до учасників. А також не чітко прописані архітектурні, інженерно-технічні та містобудівні умови", - додала Купина.

Противники бліцконкурсу звернулися до Дзержинського районного суду в кінці грудня.

На заяву активістів у міськраді поки не відреагували. У Департаменті у справах інформації та зв'язків з громадськістю Харківської міськради обіцяють прокоментувати позицію завтра.

Як повідомляв Depo.Харків, відкритий бліцконкурс проектів пам'ятника на площі Свободи оголосили в листопаді. Планується, що підсумки конкурсу підіб’ють до 23 січня. Представники кількох громадських організацій, жителі міста, які виступили проти бліцконкурса, направили в мерію звернення з проханням його скасувати і провести великі обговорення із залученням зарубіжних фахівців. У міськраді відповіли, що на це немає грошей, підкресливши, що сам конкурс і так можна назвати міжнародним, адже кілька проектів надіслали з-за кордону.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme