Польські опозиціонери припинили "блокаду" Сейму

Найбільша польська опозиційна партія "Громадянська платформа" (РО) припинила блокувати трибуну Сейму, що дало змогу маршалку Мареку Кухцінському розпочати засідання парламенту і відразу оголосити перерву до 25 січня

Про це  передає Depo.ua з посиланням на "Укрінформ".

"У зв'язку з тим, що ця ситуація (майже місячне блокування трибуни. – Ред.) призвела до певних змін, то слід провести глибший аналіз ситуації і того, що мало місце упродовж останніх кількох тижнів", - заявив Кухцінський.

У зв’язку з цим він оголосив перерву у засіданні нижньої палати парламенту до 25 січня.

Лідер РО Гжегож Схетина повідомив журналістам, що у зв’язку з відновленням нормальної роботи ЗМІ у парламенті, а також спроможністю нормально вести законодавчу діяльність його партія призупиняє блокування трибуни. Водночас РО ініціюватиме відставку маршалка Кухцінського за "скоєні помилки", що призвело до парламентської кризи у країні. Партія також закликатиме президента Анджея Дуду ветувати закон про бюджет на 2017 рік, який, на переконання опозиції, було ухвалено із значними порушеннями. Інша опозиційна партія "Сучасна" (.N) оскаржить ухвалення закону провладною коаліцією в Конституційному суді РП.
Читайте також: Польським опозиціонерам загрожує до 10 років за блокування трибуни Сейму

Лідер фракції провладної партії "Право і Справедливість" (PiS) у Сеймі Ришард Терлецький висловив задоволення з приводу того, що у парламенті завершилося "маппет-шоу опозиції", і Сейм повертається до нормального ритму роботи.

Водночас лідер PiS Ярослав Качинський заявив, що з цієї кризи слід зробити висновки, зокрема, внести зміни до регламенту Сейму, аби зробити неможливим блокування парламентської трибуни. Він також назвав необгрунтованими вимоги опозиції щодо відставки маршалка Кухцінського.

Нагадаємо, 16 грудня учасники акції протесту у Варшаві заблокували всі виходи з будівлі Сейму. Це сталось через звинувачення опозиції у бік депутатів правлячої партії "Право і справедливість" у тому, що вони прийняли бюджет на наступний рік з порушенням закону.

Також депутати від опозиції протестували проти планів правлячої партії щодо обмеження доступу ЗМІ до парламенту, шляхом блокування доступу в зал пленарних засідань.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme