Медична допомога для "сірої зони": Лікарів з усіх областей відряджатимуть на Донбас

На Донеччині стартує проект, в рамках якого лікарі з великих лікарень України будуть консультувати пацієнтів у "сірій зоні"

Презентація проекту відбулась у Краматорську, повідомляє кореспондент Depo.Донбас.

Зараз всі лікарні Донецької та Луганської області відчувають значну нестачу кваліфікованих кадрів. В окремих лікарнях прифронтових районів взагалі немає вузьких спеціалістів, а мешканці "сірої зони" фактично позбавлені доступу до будь-якої медицини.

Задум нового проекту полягає в тому, що великі лікарні з різних областей, які мають достатньо лікарів та матеріальних засобів, формують мобільні лікарські бригади, які приїздять у відрядження  до населених пунктів "сірої зони".

Першими на цю ініціативу відгукнулися лікарі міської лікарні №6 з Дніпра. За словами її головного лікарі Олександра Сірого, їх лікарня має хірургічний профіль й з початку бойових дій прийняла близько двох тисяч хворих з зони АТО.

"Мова йде не лише про військових, а й про цивільних, які лікували у нас загострення граничних хвороб. Перша наша бригада відправляється у відрядження у зону АТО у найближчі дні. Вона буде закріплена за районними лікарнями Бахмуту та Мар'їнки", - розповідає головний лікар.

Всього під цього рейду планується обстежити близько 200 дорослих й 150 дітей. А у разі необхідності, спрямувати хворих на лікування до Дніпра.

За словами керівника районної лікарні з Мар'їнки Миколи Слюсаренко, вони дуже потребують цієї допомоги.

"Наша лікарня знаходиться на околиці міста, яка ближче до Донецька, тож постійно перебуває під обстрілами. Тому ми залишили там лише екстрені служби, а інші відділення перевезли на іншу околицю міста, чи навіть у Курахове. Більшість лікарів просто не зуміли працювати в умовах війни та переїхали. Тож приїзд спеціалістів з інших регіонів навіть вахтовим методом нам дуже допоможе", - говорить Слюсаренко.

Автори проекту сподіваються, що ініціативу підтримають й інші великі лікарні України й з часом таке шефство з'явитися у всіх міст районів Донбасу.

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme