10 порад психолога як впоратися із зимовою депресією

Прості дії, які допоможуть вам позбутися від післясвяткової туги

"Січень вважається самим найдепресивнішим місяцем року. На вулиці холодно, день короткий, вас долає післясвяткова туга (розчарування через те, що свята пройшли не так, як вам хотілося, або труднощі з адаптацією до роботи/навчання після відпочинку), за свята ви встигли поповніти і витратили багато грошей. Саме тому багато людей почуваються у січні не найкраще",– розповідає письменниця і психолог Шерон Мартін у колонці для Psychcentral, передає Depo.ua.

Вона пропонує десять способів, які допоможуть вам впоратися із зимовою депресією:

1. Не сидіть вдома

Взимку ми дуже багато часу проводимо в закритому приміщенні. Це не тільки шкодить фізичному здоров'ю, але і завдає шкоди ментальному. Проста зміна місця допоможе вам поглянути на все по-новому. Обов'язково виходьте з будинку кожен день, навіть якщо це проста прогулянка по району.

2. Смійтеся

Відео з хіхікаючими дітьми і танцюючими козенятами популярні не просто так. Вони примушують нас почуватись краще, так як перемикають нашу увагу на щось веселе. Люди, які часто сміються, вони більш витривалі і спокійні.

Хвилина розтяжки або стрибків дозволить вам перемкнути ваш мозок та отримати новий заряд енергії

3. Говоріть "ні", коли не хочете щось робити

Сказавши правду і, прийнявши рішення, яке здається вам правильним, ви відчуєте себе набагато краще.

4. Позбавтеся від непотребу

Ваше оточення впливає на ваш настрій. Гори листів і рахунків змушують вас відчувати себе втомленим. Чистота може дивним чином піднімати настрій.

5. Не турбуйтеся через дрібниці

Деякі речі того просто не варті. Головне – знати, що для вас по-справжньому важливо і мислити масштабно. Це складно, але потрібно постаратися навчитися "відпускати" дрібниці, які заважають вам сконцентруватися на серйозних речах.

6. Увімкніть улюблену музику

Музика дуже впливає на наш емоційний стан. Музика – це способ відчути свою душу. Частіше включайте музику, яка вам подобається – необов'язково веселу.

7. Проводьте час з вашими домашніми улюбленцями

Якщо у вас є тварина, то ви знаєте, що домашні улюбленці одночасно веселять і заспокоюють. Коли у вас поганий настрій, погладьте свого кота або пограйте з собакою. Це підніме настрій вам обом.

8. Харчуйтеся правильно

Здорове харчування дуже важливе для фізичного і ментального здоров'я, але особливо важливий обід – зокрема, тому, що про нього часто забувають. Багато хто взагалі не обідає, а коли рівень цукру через це падає, разом з ним падає і ваш настрій.

9. Рухайтеся

Хвилина розтяжки або стрибків дозволять вам перемкнути ваш мозок та отримати новий заряд енергії, змусять вашу потекти кров швидше.

10. Не залишайтеся наодинці

Що б ви не робили, з друзями завжди веселіше. Так що не втрачайте можливості поспілкуватися зі своїми друзями (тільки переконайтеся, що вони несуть вам позитив).

"Щоб впоратися із зимовою депресією, потрібно прислухатися до своїх почуттів, і бути готовим змусити себе зробити щось нове. Сподіваюся, ідеї з цього списку допоможуть вам досягти щастя і спокою", – підсумовує автор.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme