Скільки зароблятимуть призвані до армії "піджаки"

Якщо хтось думав, що закінчивши військову кафедру – позбувся армії, то він помилявся. Однак, не все так страшно, як здається на перший погляд

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Скільки зароблятимуть призвані до армії…

Як відомо, вже у лютому може розпочатися призов до лав Збройних сил України офіцерів запасу, які не проходили військової служби. Мова йде про випускників військових кафедр при ВУЗах – так званих "піджаків".

Очевидно, робиться це з метою систематизувати дані про офіцерів запасу, здатних проходити військову службу – з одного боку, і заповнити кадровий дефіцит офіцерів середньої ланки – з іншого. Власне, про це вже висловились майже всі охочі.

Наразі ж Depo.ua намагався з'ясувати, за яким саме принципом проходитимуть службу ці призовники і на якому утриманні вони перебуватимуть. А те, що це буде саме призов, розповів нещодавно в ефірі радіо "Армія ФМ" заступник начальника Головного управління персоналом Генерального штабу Збройних сил України полковник Марк Андрусяк.

"Ми передбачаємо такий вид служби, як "військова служба за призовом осіб офіцерського складу". Термін призову – 18 місяців. Це люди, які закінчили кафедру військової підготовки, але не проходили військової служби. Призов проводитиметься щоквартально, і перший набір буде в лютому" – зазначив Андрусяк.

Скільки отримуватимуть призвані до армії "піджаки" - фото 1

Отож, згідно чинного законодавства, а саме – нової редакції частини третьої Статті 119 КЗпПУ: "За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Отже, найперше і найголовніше: за призваним випускником (колись) військової кафедри зберігатиметься "на гражданці" і робоче місце, і виплата грошового забезпечення. Плюс, як вдалося з'ясувати Depo.ua, на період проходження служби у Збройних силах України ці призовники отримуватимуть грошове забезпечення згідно військового звання і займаної посади на рівні з військовослужбовцями-контрактниками. Враховуючи те, що військове звання у таких "піджаків" починається від молодшого лейтенанта, то станом на сьогодні мова йде про посадовий оклад не менше 10 тис. грн, в залежності від займаної посади.

Власне, таке подвійне грошове забезпечення (цивільна і військова "зарплати") очевидно покликані запобігти повальному ухилянню від даного призову цих самих "піджаків". Звісно, як показує досвід попередніх хвиль мобілізації, хто захоче "відкосити" – той все одно "відкосить". Але, за таких умов, бажаючих це зробити повинно суттєво зменшитись.

Та й чому б не сходити на 18 місяців (1,5 роки) у добре оплачуване "відрядження" зі збереженням всіх наявних пільг і набуттям нових, плюс можливістю здобути нову професію, яка з кожним роком набирає престижності? До того ж участь у бойових діях майже виключена, адже головна місія даних призовників – це здобути ази військової підготовки та підготуватись до можливої служби за контрактом. А в зоні проведення АТО з недавніх пір служать виключно контрактники.

Скільки отримуватимуть призвані до армії "піджаки" - фото 2

До речі, якщо дивитись на дане питання саме під таким кутом, то жодних протиріч з проголошеним президентом України Петром Порошенком курсом на 100% контрактну армію не буде.

"В умовах протистояння з Російською Федерацією Україна не може відмовитися від призиву. Потреба у резервах є занадто великою і критичною для виживання нашої держави" – заявив ще восени минулого року секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олександр Турчинов, і його слова цілком актуальні також для офіцерів запасу.

До того ж важливим моментом українського Стратегічного оборонного бюлетеня є: "формування кадрового потенціалу Збройних Сил України та інших складових сил оборони; створення, утримання та розгортання стратегічного резерву Збройних Сил України". І якщо кадровий резерв бійців покликаний забезпечити загальний військовий призов юнаків за віком, то чому б аналогічним чином не формувати кадровий резерв офіцерів? Погодьтеся, певна логіка у цьому є.

Власне, дана ініціатива, попри всю зовнішню суперечливість заявам про контрактну армію, може стати логічним доповненням реформи Збройних сил України. Адже, з одного боку, військова кафедра перестане бути пристанищем для "блатних" і "мажорів", які таким чином бачать найоптимальніший і найпрестижніший спосіб "відкосити" від армії, а з іншого – вже за кілька років дозволить сформувати колосальний кадровий резерв не лише навчених на військових кафедрах, але й підготовлених в реальних армійських умовах офіцерів, частина з яких обов'язково перейде на службу за контрактом.

Власне, на цьому наголошує і начальник Генерального штабу Віктор Муженко: "Головним пріоритетом кадрової політики Збройних Сил України цього року має стати продовження процесу професіоналізації війська за рахунок якісного комплектування штатних офіцерських посад".

Скільки отримуватимуть призвані до армії "піджаки" - фото 3

Схоже, 2017-й рік починається з чергової реформи Збройних сил України і це не може не тішити.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme