Кола пекла комунальних рахунків: Чому у Маріуполі з літа чекають на субсидії

Пенсіонери в чергах зітхають, що держава їх виморює. Мовляв, краще б вже просто порозстрілювали

Кола пекла комунальних рахунків: Чому у…

За два роки число отримувачів субсидії у Маріуполі зросло у 22 рази. У 2016 році 54 тисячі городян подали документи для оформлення житлової субсидії. Такі дані надає управління соціального захисту населення.

Через велику кількість маріупольців, що оформлюють субсидії,  соціальні працівники запевняють, що не встигають обробляти усі заяви. А ще – надсилати поштою відповідні документи по квартирах. Втім, багато хто з субсидіантів пошті не довіряє.

"Я сам готовий прийти до управління і забрати свої папери. Як би вони там були. Але ж третій місяць ходжу, телефоную – відповідь одна: Вам ще не нараховано. Хіба ж так можна? А як мені сплачувати за комуналку?", - говорить маріуполець Іван.

Кола пекла комунальних рахунків: Чому у Маріуполі з літа чекають на субсидії - фото 1

Перед початком опалювального сезону заступник маріупольського міського голови Ксенія Сухова запевняла, що цього року значно скоротиться термін обробки заяв, і субсидіант отримає відповідь про нарахування вже через 10 днів після подання документів.  Через два місяці  очікування місяцями виправдала  "IT-причинами". "Ми планували, що у вересні-жовтні запрацює спеціальний "захищений коридор", по якому ми зможемо швидко передавати дані, а не ходити з флешками. Але у системі "Прозорро" були зірвані торги на закупівлю послуги", - розповідала тоді Сухова.

Місяць тому соцпрацівники запевняли, що опрацювали 70% заяв. Сьогодні кажуть, що 90%. Втім, з тим  10%, що залишись,  навіть не планували розібратися до кінця 2016 року.

Кола пекла комунальних рахунків: Чому у Маріуполі з літа чекають на субсидії - фото 2

"Я подавала документи ще у липні. Вже в п’ятий раз сюди приходжу. Результату нема. Тільки тим, хто 500 гривень разом з документами дає, тим і оформлюють за 10 днів. А нам що? Якби у нас були кошти на хабарі, хіба б ми оформлювали ці субсидії?  Зовсім хочуть щоб пенсіонери повимирали. Краще б вже просто порозстрілювали", - зітхає Любов Опанасівна,  що чекає черги до "інформатора" - співробітника УСЗН, який перевіряє за базою, чи є нарахування. У черзі жінка не стоїть – разом з іншими бабцями сидить на невеличкий лавочці уздовж  вузького коридору. Жаліється – ноги хворі.

Замінити ці лавки на м’які дивани, зробити комфортні зони очікування з безкоштовною питною водою міська влада обіцяла разом з 10-денним терміном отримання субсидії. Втім, обидві обіцянки залишились обіцянками.

Кола пекла комунальних рахунків: Чому у Маріуполі з літа чекають на субсидії - фото 3

Величезні черги, на повільну роботу працівників заступник начальника Управління соціального захисту населення Центрального району Маріуполя Сергій Голубков, пояснює кількістю субсидіантів, і виказує надію завершити опрацювання заявок у січні.

"У нашому Центральному районі половина субсидіантів усього міста. Тому у наших співробітників велике навантаження. Наразі опрацюванням займаються близько 50 осіб. Долучаємо і працівників, які мають інші обов’язки. Зараз ми працюємо по суботах, інколи залишаємось на роботі до 19, у січні працюватимемо практично без вихідних, окрім самих свят. Сподіваюсь, у січні процес завершимо", - розповідає Голубков.

Швидкість оформлення – не єдина претензія маріупольців. "Приходжу вже втретє. Перший раз нічого не дізналась, другий  - мої неоформлені документи відправили до архіву.  Довелось вимагати, аби їх знайшли та повернули. Коли прийшла втретє, документи знайшли, але зробили помилку у прізвищі. Мені що треба сидіти поряд зі співробітниками і контролювати кожен крок, аби мої документи дійшли куди треба?", - говорить Світлана, яка теж чекає черги, аби дізнатись долю своїх документів.

Кола пекла комунальних рахунків: Чому у Маріуполі з літа чекають на субсидії - фото 4

Аби полегшити ситуацію, міська влада обіцяє у 2017 році перенести Управління соціального захисту населення до більших приміщень. Мабуть, зменшення кількості "клієнтів" не передбачають.

Довідка: рахунок за комунальні послуги у трикімнатній квартирі в Маріуполі складає 2,5 тисяч гривень, з  яких тільки 1,8 тисяч - оплата за тепло.

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme