Чому компромат на Трампа зіграє проти Путіна

Після того, як американська правляча еліта довідалась про наявність у Путіна компромату на обраного президента США Дональда Трампа, використати цей компромат стало практично неможливо

Тарас Паньо
Журналіст відділу міжнародної політики
Чому компромат на Трампа зіграє проти Пу…

Історія з впливом російських хакерів на вибори у США вже давно перетворилась на якусь подобу малобюджетного телесеріалу, де добре знайомі персонажі повторюють звичні фази – тільки вряди-годи підвищуючи голос, щоби бодай хтось звертав на них увагу. Всі знають, що російські хакери впивали на хід виборів у США. Всі знають, що американські спецслужби не можуть чи не хочуть оприлюднити деталі своїх розслідувань стосовно цих подій. Всі знають, що Обама почав ставиться до ситуації всерйоз тільки після виборчої поразки демократів, а Трамп і зараз вдає, що нічого не трапилось.

Натомість зараз спливає інформація зовсім іншого штибу – і полягає вона в тому, що в руках росіян є компромат, персональний і фінансовий, на обраного президента США Дональда Трампа. Точніше, чутки про подібну інформацію циркулювали у Вашингтоні вже давно – але зараз вони отримали ряд вагомих підтверджень.

Цей факт можна розглядати виключно як частину "брудної гри" впродовж виборів – Кремль мав компромат на обох претендентів, але публікував тільки ті негативні відомості, що мали стосунок до демократів та Гілларі Клінтон зокрема. Завдяки чому Трамп виграв вибори.

Але при тому не можна виключити й того факту, що компромат на республіканців іще зіграє свою роль в геополітичній п’єсі. Грубо кажучи, існує ймовірність, що Кремль не тільки вплинув на результати виборів у США, але й має певні можливості продовжувати впливати на Трампа, коли той перебуватиме вже в Білому домі.

Історія виплила завдяки колишньому агенту британської М-6, який був винайнятий противниками Трампа у Вашингтоні противниками Трампа – як з числа демократів, так і республіканців.

Паралельно з тим, дані британського екс-розвідника були підтверджені "одним з колишніх послів" Великої Британії до Росії, який передав підтвердження наявності компромату на Трампа Джону Маккейну, який передав отримані матеріали у ФБР.

Інформацію про це не включили до звіту про російські хакерські атаки як "надто чутливу". Доступ до неї було надано тільки Бараку Обама, самому Дональд Трампу, та так званій "Банді Восьми" – яка складається з лідерів Конгресу, допущених до найглибше засекреченої урядової інформації.

Але наскільки подібний компромат допоможе Путіну впливати на новообраного президента США? Щодо цього виникають більш ніж обґрунтовані сумніви.

З одного боку, Трамп – не дівчина інститутка, і шантажувати його буде вельми непросто. За довгі роки у бізнесі, які супроводжувалась банкрутствами, сумнівними угодами, великими боргами та іншими радощами авантюрного способу ведення справ, за Трампом і бз того тягнеться немалий шлейф сумнівних справ. Тим паче що електорат, який голосував за Трампа, і без того знав, з ким має справу. Для розуміння ситуації – зараз в судах США перебуває 75 позовів проти Трампа (частина з яких, на думку експертів, має непогані перспективи в суді). Однією більше чи менше – для нього не принципово.

З іншого боку, широка поінформованість американської політичної еліти про те, що у Путіна є компромат на Трампа, не тільки помітно сковує можливість Кремля впливати на обраного президента США. Ця інформація викликатиме в американських законодавців логічні підозри стосовно будь-яких дружніх до Росії кроків новообраного президента, загрожуючи Трампу реалістично перспективою імпічменту. Класична чекістська методика вербовки "своєї людини в чужій команді" у випадку з президентом США, скоріше за все, спрацює проти Кремля. 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme