У Запоріжжі перенесли суд по справі інгуша, якого Росія звичувачує в тероризмі та вимагає видати

Засідання Апеляційного суду Запорізької області по справі громадянина Росії Руслана Мейрієва, заплановане на сьогодні, 10 січня, не відбулося

Про це повідомляє Depo.Запоріжжя з посиланням на журналістку Євгенію Назарову.

Суд мав розглянути апеляцію Мейрієва на рішення про утримання його під вартою. Засідання не відбулося - спецконвой не доставив обвинуваченого. Наступне засідання має відбутися 16 січня.

На батьківщині 33-річного етнічного інгуша Мейрієва підозрюють у причетності до угруповання "Імарат Кавказ". Згідно матеріалів справи, він отримав від посібників інструкції з виготовлення вибухівки, яку нібито мав переправити до Сирії та на Кавказ для здійснення терактів. Йому інкримінують ст. 208 КК РФ ("Організація незаконного збройного формування або участь у ньому"). За поданням Росії чоловік офіційно перебуває у розшуку по лінії Інтерполу.

СБУ затримала Мейрієва у Мелітополі Запорізької області, де той мешкав разом із родиною, у січні 2016 року. З тих пір він перебуває у запорізькому СІЗО - суд кілька разів продовжував екстрадиційний арешт. Рішення про видачу Мейрієва Росії має прийняти Генпрокуратура.

Мейрієв розповів, що справа проти нього повністю сфабрикована. У 2013 році він поїхав до кримського санатоію лікувати хребет (чоловік має інвалідність), і з тих пір не залишав територію України. У Бахчисараї він познайомився з кримською татаркою Камілою Раімовою, на якій згодом одружився. Після анексії півстрова Росією Мейрієв з дружиною та іншими кримськими татарами переїхав на Вінничину. Йому пропонували записатися до українського батальйону "Крим" - він відмовився через ту саму травму хребта, але допомагав як волонтер. Потім подружжя перебралося до Мелітополя, аби бути ближче до матері Каміли, яка лишилася в Криму.

Руслан Мейрієв намагався отримати статус біженця, але Державна міграційна служба України відмовила йому. У грудні Жовтевий суд Запоріжжя виніс рішення продовжити його арешт до 20 лютого. Адвокат Олена Дємєнєва подавала апеляцію на це рішення.

Це не єдина подібна справа - в Україні перебувають під вартою близько десяти мусульман з Росії, яких розшукує ФСБ та яких затримала СБУ через те, що вони перебували у розшуку Інтерполу. Правозахисників обурили дії СБУ та української прокуратури, які, таким чином, допомагають силовим структурам країни-агресора. "Вдома в Інгушетії в кращому випадку йому загрожують тортури, а в гіршому - рядок у списку безвісті зниклих", - додає на стоїй сторінці у "Фейсбуці" правозахисниця Марія Томак.

 

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme