У Клімкіна сказали, коли чекати вердикту міжнародного трибуналу щодо Криму

Судді, що розглядатимуть суперечку України та Росію в органі, створеному Міжнародним трибуналом ООН з морського права, мають ухвалити рішення орієнтовно у 2019-2021 роках

Про це заявила в інтерв’ю "Європейській правді" аступниця міністра закордонних справ з питань євроінтеграції Олена Зеркаль, передає Depo.ua.

"Ми закінчили всі необхідні досудові процедури. Те, що Росія погодилася на створення арбітражу і трибуналу; те, що вони брали участь у відборі арбітрів – все це дає нам надію на серйозніше ставлення до його рішення", - заявила Зеркаль.

Вона також повідомила, що Україна задоволена арбітрами, відібраними для участі в трибуналі. "На кожного можливого арбітра підбиралося досьє, розглядалися його рішення, публікації, висловлювання. Той арбітраж, який сформований зараз, нас абсолютно влаштовує", - заявила дипломат.

Вона уточнила, що про вирішення питання приналежності Криму, а також про делімітацію кордонів не йдеться.

"Трибунал розглядатиме претензію України на неможливість користуватися своїми природними ресурсами, на неможливість захищати екологію Чорного моря, на неможливість проводити навігацію в рамках Керченської протоки, на порушення Росією правил щодо будівництва Керченського мосту та інших переходів, і у зв'язку з цим – порушення екобалансу в Чорному морі, на неконтрольований підйом археологічних цінностей біля Криму. Ми хочемо реституції своїх прав, тобто відновлення права на використання морської прибережної зони, яка згідно з відповідною конвенцією належить Україні", - пояснила Зеркаль.

У разі ухвалення даного рішення воно стане першим вердиктом міжнародного трибуналу у питаннях, пов’язаних з анексією.

Нагадаємо, трибунал з українського питання був формально створений у грудні 2016 року.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme