Що не так із символічною збірною року від ФІФА

Команда 2016 року від ФІФА викликала чимало суперечок власним складом і змусила вкотре переконатися в тому, що до таких ідей варто ставитися скептично

Що не так із символічною збірною року ві…

Як обирається збірна року від ФІФА

Для початку розберемося, яким саме чином обирається ця символічна збірна. Багато хто з пересічних вболівальників вважає, що команду року складають самі чиновники ФІФА, але це не так – гравців до збірної року обирають самі гравці, під егідою так званої федерації футболістів-професіоналів, або FIFPro.

Близько 25 тисяч гравців з 70 країн світу складають власні збірні з одного воротаря, чотирьох захисників, трьох хавбеків і трьох форвардів. Потім всі ці збірні "складаються" і виходить одна загальна.

З одного боку – ніби все справедливо – самі гравці обирають власну версію кращої команди року, але з іншого – невідомо, хто саме голосує і з яких країн. І в результаті виходить, що до команди року потрапляють "розпіарені" персонажі, які не були кращими на своїх позиціях, а "виїхали" за рахунок свого імені. І так із року в рік.

Хто здивував у команді року-2016

Яскравий приклад того, що членів символічної збірної року часто обирають "на автоматі" є воротарська позиція. От і в 2016 році кращим визнали німця Нойєра, хоча він провів далеко не найкращий рік і як мінімум двоє його колеги по голкіперському цеху мали більше прав потрапити до 11-ки – це італієць Буффон за свої героїчні сейви під час Євро-2016 і це Облак з "Атлетіко", який провів просто неймовірний рік.

Що не так із символічною збірною року від ФІФА - фото 1

Йдемо далі і бачимо серед захисників Дані Алвеса, який першу половину року провів у "Барселоні", а другу – в "Ювентусі". Що він робить в символічній збірній року? Відповісти дуже важко. Як і стосовно Жерара Піке. Таке враження, що ті, хто голосував за них, просто переплутали роки, про які йде мова.

Можна сперечатися і стосовно потрапляння до збірної року Андреса Іньєсти. Це безумовно неймовірний майстер футболу і чудовий хавбек, але 2016-й рік важко назвати вдалим для іспанця, та і травми йому заважали грати, але він серед 11-ки кращих, тим не менш.

Навіть абстрагувавшись від персоналій, важко зрозуміти одне – чому в команді року, яка має представляти весь футбольний світ, є представники лише двох клубів – "Реалу" і "Барселони", "розбавлені" воротарем з "Баварії"? Невже світ обмежується лише Ель Класіко? Ну і ще одне питання – яким чином в збірній року не виявилося жодного гравця, окрім Роналду, із складу збірної-чемпіона Європи-2016, команди Португалії? Той же центр бек Пепе виглядав би тут більш гармонічно, ніж Піке. Про представників мадридського "Атлетіко", фіналіста Ліги чемпіонів, яких взагалі не виявилося в символічній збірній, і запитувати не будемо. Не кажучи вже про гравців, що грають не в Європі. Для ФІФА – організації, що об'єднує весь футбольний світ, світ закінчується за межами Іспанії та Німеччини.

Що робити, аби подібні збірні були більш об'єктивними?

Звичайно, дискусії будуть завжди – визначення кращих футболістів взагалі і в кожному з амплуа конкретно – це завжди спірне питання. Але можна хоча б спробувати скласти символічну команду, не перекладаючи відповідальність за це на людську масу. А саме такою і є 25 тисяч неназваних футболістів, яких опитували в ФІФА.

Що не так із символічною збірною року від ФІФА - фото 2

Символічні збірні мають складатися або за версією авторитетних в світі футбольних журналістів, або ж взагалі – за статистичними даними, наприклад такими, які надають ресурси, що підраховують оцінки гравцям за кожен окремий матч – WhoScored та їм подібні.

Взагалі ж у ФІФА достатньо грошей, аби створити власний ресурс і власну програму для вирахування оцінок гравцям по всьому світу і на основі цієї програми вручати і свій "Золотий м'яч", і складати команду кращих за кожен рік. Головне – зробити розрахунки об'єктивними за кожною позицією (нападникам нараховувати бали за забиті голи, воротарям – за "сухі" матчі і кількість сейвів і т.д.) і пояснити вболівальникам, як саме все це вираховується. І тоді в кінці року не буде питань ні у кого. А поки що їх дуже багато, аби сприймати серйозно всі ці символічні збірні і багато інших нагород.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Сектор

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme