Російський опозиціонер розповів, як Путін використовує Онищенка

Український нардеп-утікач Олександр Онищенко є одним з українських олігархів, які перебувають "на службі Кремля"

Про це йдеться в доповіді відомого російського опозиційного політика Іллі Яшина, повідомляє Depo.ua із посиланням на ДС.

За його словами, "Онищенка давно пов'язує з Януковичем економічне партнерство. У Києві його називають ключовим олігархом в сфері газовидобування".

"Схема роботи Онищенка виглядала наступним чином. Приватні підприємства добували газ за договорами про спільну діяльність з державною компанією" Укргазвидобування" (дочірнє підприємство "Нафтогазу України"). Складалося спільне підприємство, в користування яким держкомпанія передавала свердловини, а приватний інвестор вкладав кошти і забезпечував роботи, а також отримував право на реалізацію видобутого газу. Таким чином, гроші замість державного бюджету йшли в кишені тих, хто контролював спільні підприємства", - йдеться в доповіді.

Після втечі Януковича його наближений Онищенко, як зазначає Яшин, "фактично став власником газодобувних активів, серед яких фірми "Надра Геоцентр", "Хас", "Карпатнадраінвест", "Пласт", "Карпати Надра Інвест", "Газовий альянс ", "Природні ресурси" і ряд інших компаній. Так він став ключовим газовим олігархом України".

Російський опозиціонер розповів, як Путін використовує Онищенка - фото 1

"Влітку 2016 року Олександр Онищенко потрапив під підозру в створенні схем з незаконної реалізації газу і став фігурантом кримінальної справи за статтею "Розкрадання державного майна в особливо великих розмірах". За даними правоохоронних органів, його компанії завдали державі збитків в розмірі 3 млрд грн: 1,6 млрд грн - це кошти, отримані в результаті перепродажу газу посередниками і виведені через фіктивні підприємства, більше 1,3 млрд грн - це неоплачена рента за користування надрами. Слід зазначити, що реалізація подібної схеми була можлива лише за співпраці вищих посадових осіб "Укргазвидобування" і "Нафтогазу", - пише російський опозиціонер.

"Справа Онищенка", впевнений Яшин, ілюструє, як збігаються інтереси українських кримінальних олігархів і Кремля. Повернення України в сферу кремлівського впливу вигідно і Путіну, і бізнесменам на кшталт Онищенка. "Пропаганда Кремля і гроші олігархів б'ють по одній цілі - новій українській владі. Після порушення кримінальної справи Олександр Онищенко втік за кордон. У грудні 2016 року він заявив, що володіє компроматом на українське керівництво: нібито він таємно записав переговори з президентом Порошенком і планує їх оприлюднити. Цю тему активно підхопила пропаганда Кремля", - упевнений опозиціонер.

"Втім, незабаром з'ясувалося, що за активністю Онищенка стоять кремлівські куратори. У ЗМІ був опублікований відеозапис, зроблений безпосередньо перед ефіром Онищенка на одному з російських державних телеканалів. На записі чути голос інструктора, який готує Онищенка до інтерв'ю і пояснює, як саме депутат повинен говорити про свої стосунки з президентом України", - йдеться в доповіді Яшина.

Незабаром, за словами Яшина, стало відомо ім'я "інструктора": "Ним виявився Віктор Зубрицький - творець телеканалу "112", який пов'язують з колишнім главою МВС України Захарченком. Через деякий час був опублікований і сам компромат. Однак замість анонсованого таємного запису переговорів з президентом Порошенком громадськості був запропонований запис розмови Онищенка з одним з колег по українському парламенту у розважальному закладі ".

Нагадаємо, що Олександр Онищенко навіть виставив на аукціон ЗМІ "плівки" про Порошенка, але про переможця поки що не було чутно.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme