Чому ФІФА розширила чемпіонат світу до 48 команд

Рада Міжнародної федерації футболу (ФІФА) схвалила історичне рішення – збільшення числа учасників фінальної частини чемпіонатів світу з 32 до 48 команд

Чому ФІФА розширила чемпіонат світу до 4…

Рішення ФІФА вже викликало чимало дискусій з приводу своєї доречності і впливу на інтерес до турніру. Ми ж спробуємо виділити основні мотиви, якими керувалися очільники світового футболу, збільшуючи число учасників головного турніру серед збірних.

Політичне рішення. Ще за часів керування футболом команди Зеппа Блаттера у ФІФА наобіцяли багатьом федераціям, що їх представникам буде легше пробиватися у фінальну частину ЧС, особливо зацікавлені у розширенні числа учасників мундіалю були представники Азії. Новий керманич ФІФА Джанні Інфантіно також побудував свою передвиборчу програму на обіцянці збільшити квоти на ЧС, і не в останню чергу через це здобув перемогу на виборах.

Чому ФІФА розширила чемпіонат світу до 48 команд - фото 1

І тепер на ЧС стане на 16 команд більше, а Азія отримає шанс відправити у фінальну частину більше представників. Офіційної інформації з приводу квот ще немає, але за даними бразильського Globo, картина в цьому сенсі буде наступною:

Європа – 16 команд-учасниць

Африка – 9,5 (дробове число означає, що до цілої кількості команд-учасниць від континенту може додатися ще одна, якщо їй вдасться подолати раунд плей-офф міжконтинентального відбору)

Азія – 8,5

Південна Америка – 6,5

Центральна і Північна Америка (КОНКАКАФ) – 6,5

Океанія – 1

Бізнес-рішення. Розширення числа учасників фінальної частини дорівнює збільшенню рівня прибутків від проведення турніру. У ФІФА вже підрахували, що збільшення до 48 збірних принесе організації 5.29 млрд фунтів загального прибутку і 521 млн фунтів – "чистого" прибутку. Звичайно ж, збільшиться і сума прибутку для країни (або країн), що прийматиме турнір: більше туристів з різних куточків світу – більше грошей витрачених на житло, їжу та сувеніри

Кількість матчів на турнірі загалом збільшиться з 64-х до 80-ти, а це означає і збільшення прибутків від трансляцій. Що також важливо для загальної суми потенційних прибутків ФІФА від проведення футбольного світового форуму.

"Соломонове" рішення. Новий формат турніру, незважаючи на збільшення числа учасників з 32 до 48 команд, тим не менш, не збільшить навантаження на футболістів, і тут ФІФА треба віддати належне – в організації все продумали чітко. Завдяки розподіленню на 16 груп по 3 команди потенційному переможцю ЧС не прийдеться грати більше матчів, ніж за старого формату. Кількість поєдинків в такому випадку все одно дорівнюватиме 7-ми.

Чому ФІФА розширила чемпіонат світу до 48 команд - фото 2

Позитивне рішення для України. Будемо відвертими, з нашої точки зору рішення ФІФА видається однозначно позитивним. Ми не такі вже часті гості у фінальних частинах мундіалю, аби скаржитися на те, що зайві путівки туди погіршать рівень турніру і його видовищності. Україна однозначно виграє від збільшення квоти для Європи, адже тепер матиме більше шансів опинитися серед найкращих у світі. Тільки вже не серед 32-х, як раніше, а серед 48-ми.  

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Сектор

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme