Британські вчені знайшли спосіб лікувати зуби без пломб

Зуби можна змусити самостійно відновлювати пошкодження - і таким чином покласти край використанню пломб, переконані британські вчені

Команда з Королівського коледжу в Лондоні з'ясувала, що хімічна речовина Tideglusib може змушувати клітини в зубній пульпі заліковувати невеликі отвори в зубах у мишей, передає Depo.ua з посиланням на ВВС.

У дослідженні, опублікованому в Science Reports, йдеться, що цей метод призводить "до повного і ефективного натурального відновлення".

У зубів дуже обмежені можливості до регенерації. Якщо внутрішня зубна пульпа оголюється, організм людини здатний виробляти тонку смужку твердої зубної тканини дентину - шару, що знаходиться безпосередньо під емаллю. Однак великі пошкодження так не заліковуються.

Зазвичай стоматологи лікують карієс за допомогою пломб з металевої амальгами або композиту з порошкоподібного скла і кераміки.

Однак пломби потрібно регулярно замінювати, і дослідники сподіваються посилити природну регенеративну здатність зубів, щоб вони могли самі заліковувати великі пошкодження.

Препарат Tideglusib збільшує активність стовбурових клітин у пульпі зуба, що дозволяє відновити пошкодження діаметром 0,13 мм в зубах у мишей, розповіли вчені.

Під час експериментів вчені помістили біорозчинну губку, просочену препаратом, у пошкоджену частину зуба, а зверху нанесли захисне покриття.

У міру того, як губка розкладалася, її замінював дентин, і зуб гоївся.

Наразі британські вчені досліджують, чи можна так само відновлювати більші пошкодження зубів.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme