У США через сильний буревій впала гігантська секвойя з тунелем всередині

Давнє дерево знаходилося в поганому стані через діяльність людей

У США через сильний буревій звалилася гігантська секвойя з каліфорнійського парку великих дерев Calaveras, знаменита тим, що через пророблений в ній величезний тунель можуть проїхати автомобілі. Про це повідомляється на сторінці адміністрації парку в Facebook – пише Depo.ua, з посиланням на "112 Україна".

У США через сильний буревій впала гігантська секвойя з тунелем всередині - фото 1

У США через сильний буревій впала гігантська секвойя з тунелем всередині - фото 2

За словами Джоан Олдей, добровільного помічника паркової служби, давнє дерево знаходилося в поганому стані, і стихія лише прискорила його "загибель". "Воно ледь трималося, листя зберігалася лише на одній її гілляці" – зазначила вона.

Фахівці поки не можуть точно сказати, скільки років було лісового гіганту, діаметр якого біля основи становив майже 10 м, проте відомо, що вік схожих секвой в цьому парку сягає 1,2 тис. років.

Тунель у секвої був прорубаний в 1880 році для того, щоб обзавестися власною пам'яткою, такою ж, як гігантське дерево в національному парку Йосеміті, що приваблює численних туристів завдяки широкому наскрізного отвору в його стовбурі. В результаті "Калаверас" обійшов "конкурента" і прославився на весь світ: прорубані в його секвої тунель виявився таким широким, що крізь нього можна було проїхати на возі, а пізніше - на легковому автомобілі. Але цим рекордом дереву була нанесена смертельна рана – воно почало сохнути.

Зазначимо, гігантські секвої є найбільшими в світі деревами: їх висота може досягати 100 метрів при діаметрі стовбура 10-12 м. Вік цих гігантів деколи перевищує 3 тис. років. Секвої, вони ж "мамонтові дерева", воліють вологе повітря. Найвищі з них виростають в ущелинах і ярах, де часто утворюються тумани.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme