У Львові через брак фінансування ніяк не відновлять стародавню церкву

Храм Стрітення Господнього повернули церковній громаді ще 18 років тому, але через брак коштів у церкві досі навіть дах не поремонтований

У Львові через брак фінансування ніяк не…

Громада УГКЦ, якій належить Храм Стрітення Господнього у центрі Львова, уже багато років намагається відновити церкву, яку не ремонтувати понад століття. Проте навіть для завершення робіт із покриття даху бракує коштів.

Церква є пам'яткою архітектури епохи бароко. Проект кам'яного костелу був розроблений італійським архітектором Джованні Баттистою Джизлені у 1642 році. Будівництво тривало з перервами з 1644 до 1692 року. 

Костел і монастир діяли до 1946 року, коли увесь комплекс був переданий військовим. 1976 року храм передано для влаштування експозиції обласному управлінню якості, метрології та стандартизації (нині це Науково-дослідний інститут "Система").

18 років тому храм було передано в користування Українській греко-католицькій церкві, а з 2009 року там також проводять служби священики Римо-католицької церкви. Нині в храмі проводяться богослужіння одночасно східного і західного обрядів.

За радянських часів фрески на стінах церкви зафарбували, сама ж споруда довгий час була в напіваварійному стані. За словами настоятеля храму, отця Ярослава Кожушка, стеля була настільки дірявою, що через неї в приміщення навіть міг потрапити сніг. У будівлі нещодавно замінили вікна і підвели воду, наразі триває ремонт даху церкви, однак оскільки дах великий (близько 1100 квадратних метрів), громаді ніяк не вдається завершити зовнішній ремонт і перейти до внутрішнього оздоблення храму.

У Львові через брак фінансування ніяк не відновлять стародавню церкву - фото 1У Львові через брак фінансування ніяк не відновлять стародавню церкву - фото 2

Настоятель храму, отець Ярослав Кожушко

У Львові через брак фінансування ніяк не відновлять стародавню церкву - фото 3У Львові через брак фінансування ніяк не відновлять стародавню церкву - фото 4У Львові через брак фінансування ніяк не відновлять стародавню церкву - фото 5У Львові через брак фінансування ніяк не відновлять стародавню церкву - фото 6У Львові через брак фінансування ніяк не відновлять стародавню церкву - фото 7У Львові через брак фінансування ніяк не відновлять стародавню церкву - фото 8У Львові через брак фінансування ніяк не відновлять стародавню церкву - фото 9У Львові через брак фінансування ніяк не відновлять стародавню церкву - фото 10У Львові через брак фінансування ніяк не відновлять стародавню церкву - фото 11У Львові через брак фінансування ніяк не відновлять стародавню церкву - фото 12

Всі актуальні та свіжі новини Львова читайте на Depo.Львів

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme