Сергій Параджанов про бруд, орду XX століття і свою вину: 15 одкровень

Сьогодні виповнюється 94 роки з дня народження українського режисера Сергія Параджанова

Сергій Параджанов про бруд, орду XX стол…

depo.ua зібрав 15 цитат Параджанова про заздрість, Київ та чарівний килим.

1. "Я помщуся світу любов'ю"

2. "Я божевільний старий, який малює квіти"

3. "Моя вина, ймовірно, в тому, що народився. Потім побачив хмари, красиву матір, гори, собор, сяйво веселки, і все - з балкона дитинства"

4. "Мною все життя рухає заздрість. Я заздрив красивим - і став привабливим, заздрив розумним - і став непередбачуваним"

5. "Київ вже не раз був на екрані - історичний, пейзажний, архітектурний, індустріальний, зруйнований війною. Але майже ніхто не вдивлявся в душу Києва, не помічав його печалі і бажання, не помічав його людяності"

6. "Найстрашніше - проґавити прекрасне"

7. "Час великодушний і справедливий - він очищає пам'ять, знімає наклепи та образи з засуджених, воскрешає забутих, судить неправедних"

8. "Я мало знімав. У моїх шафах 23 нереалізованих сценарії. Мені важко. Але це нічого. Ми заберемо з собою в нашу смерть частинку себе, і це трансформується в таємницю"

9. (про арешт) "Мене треба було вилучити, і це сталося"

10. "У моєму становищі я повинен бути вільний від усього, і, в першу чергу, від непотребу і міщанства, яке мене загризло"

11. (сину) "Мені нема чого тобі сказати - єдине, коли тобі буде погано, торкни килим, в ньому є тепло! Це я!"

12. "Як у двадцятому столітті можна представити орду, плем'я безмозких, небезпечних для життя, неосвічених, хижих людей? У випадку, якщо ти малюєш шарж або показуєш ходу, можуть побити цеглою, так як це вважається - створив "посміховисько"

13. "Я так красиво жив 50 років. Любив - базікав - захоплювався - щось пізнав - мало зробив - але дуже багато любив. Людей дуже любив і дуже їм зобов'язаний. Був нетерпимий до сірого. Наймодніший колір. Необхідність часу"

14. "Я прозрів - і це найстрашніше ... Я - південь і схід. Брудний і чистий"

15. "Веселіться в повну міру, як це робив я. Є що згадати. Інакше було б шкода і себе, і життя! І що життя, якщо немає принципу і капризу?!"

Параджанов народився в Тбілісі. Навчався в Тбіліській консерваторії і Тбіліському інституті інженерів залізничного транспорту. Закінчив режисерський факультет ВДІКу.

В 25 років влаштувався асистентом режисера в київську студію ім. Довженка. Дебютною кінороботою Параджанова стала стрічка "Андриеш".

Режисер прославився завдяки фільмам "Квітка на камені", "Тіні забутих предків", "Київські фрески", "Колір граната" та ін

Параджанов брав участь у численних акціях протесту, спрямованих на захист прав репресованих українців.

В 49 років заарештований за звинуваченням в "гомосексуалізмі із застосуванням насильства". Чотири роки провів у в'язниці. Після звільнення був змушений оселитися в Тбілісі через заборону жити в Україні.

Параджанов помер в 66 років від раку легенів.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme