Призов "піджаків". Військові про логіку ЗСУ, необхідність призову і варіант "відкосити"

У лютому має розпочатися призов до ЗСУ офіцерів, які не проходили військову службу - випускників військових кафедр

Призов "піджаків". Військові про логіку…

Детально про дану ініціативу Генштабу, про яку вже говорив навіть начальник, генерал Віктор Муженко, ми вже писали

Сьогодні ж продовжимо дану тему коментарями військових, які висловили свою думку щодо призову, його необхідності, ба навіть можливості відкосити.

Родіон Шовкошитний

Колишній учасник зведеної мобільної групи, яка воює з контрабандою в зоні АТО, доброволець і волонтер

Призов "піджаків". Військові про логіку ЗСУ, необхідність призову і варіант "відкосити" - фото 1

Не бачу нічого поганого в цьому. Вони ж ніби молодші лейтенанти після закінчення військової кафедри? Так в армії величезний брак офіцерів. І не варто боятися. Зараз давно вже більш-менш стабілтьна лінія розмежування. Таких боїв, як в ДАПі, чи операцій на кшталт Дебальцевого нема, і, думаю, вже не буде. Пік пройдено. Вони ж коли вступали на військову кафедру, то проходили ж комісії, вірно? Там відбирали тих, хто можете боронити державу. І логіка мені каже, що ми взагалі зараз дискутувати на цю тему не повинні

Василь Коряк

Офіцер, відомий під прізвиськом "Дансер"

Призов "піджаків". Військові про логіку ЗСУ, необхідність призову і варіант "відкосити" - фото 2

Офіцери запасу - вони ж не кращі і не гірші рядових, сержантів і всіх інших.

Була військова кафедра можливістю легально відмазатися від служби в ЗСУ? Так, була. Я сам таким же був. Два роки по одному дню на тиждень за партою, потім навчальні збори на місяць, три патрони з АК-74 у бік мішені і готовий молодший лейтенант - хлопчик молодий.

Присягу приймали ще красиво, на аеродромі. Фотка з автоматом звідти є навіть.
Якось не соромилися ж всі роки після цього шкарпетки в подарунок приймати на свято? 

Прийшла війна - гаразд, пішли і виконали свій обов'язок по захисту країни, як і клялися, приймаючи присягу. Неважливо в хвилі мобілізації чи з цього нового призову.

Не підготовлені теоретично? Можливо. Але у нас складі підготовлених фахівців якось немає, вибирати в загальному нема з кого.

Погано вчилися і вже забули за давністю років? Розумію, але навряд щойно призваних поставлять керувати підрозділами на небезпечних ділянках. Підтягнуться. Не боги горщики обпалюють.  У нас у батальйоні з чотирьох командирів рот троє були "піджаками". Так, іноді губилися спочатку, але навчилися і завдання виконували гідно. 
Трагедії тут не бачу, в загальному

Олексій Петров

Офіцер 37-го окремого мотопіхотного батальйону

Призов "піджаків". Військові про логіку ЗСУ, необхідність призову і варіант "відкосити" - фото 3

По-перше, у військах дійсно не вистачає офіцерського складу. По-друге, кожен громадянин зобов'язаний виконати свій громадянський обов'язок, ось така тавтологія. По-третє, - мені доводилося стикатися з такими офіцерами, та я і сам такий же за великим рахунком. Так от, серед них кількість адекватних людей, точно така ж, як і серед кадрових. А які варіанти, власне? Або те, що батьки заплатили колись за навчання на військовій кафедрі дає індульгенцію від війни? Ну вже ні.  Ніхто силою не тягнув, під дулом пістолета присягу ніхто не давав.

Петро Білян

Демобілізований прес-офіцер 128-ї бригади

Призов "піджаків". Військові про логіку ЗСУ, необхідність призову і варіант "відкосити" - фото 4

Чесно? Я не розумію логіки вищого керівництва. В ідеалі, я за те, щоб служили всі, а весь тил перевести на 6-ти денний тиждень. Але у нас же розказують про контрактну армію, розповідають про успіхи набору контрактників, підписують зміни до закону яким дозволяють демобілізовуватися тим, в кого закінчився формально контракт (ще в минулому році було не можна до кінця особливого періоду), тепер вирішили провести призов офіцерів запасу... Ну, вирішили, то вирішили, але я не розумію як ці дії співвідносяться. Колись в Польщі був такий міністр внутрішніх справ Бартоломей Сенкевич. Він казав, що в Польщі нема держави, а chuj, dupa i kamieni kupa. Ото у нас таке саме, тільки ще гірше. Проблема не в призові "запасників", а в тому що політики як такої нема, а є набір спорадичних, часто взаємовиключних рішень

Мартін Брест

Демобілізований військовий, відомий блогер  

Призов "піджаків". Військові про логіку ЗСУ, необхідність призову і варіант "відкосити" - фото 5

Щороку випускаються кілька тисяч таких офіцерів з кафедр. 99% йшли туди, щоб уникнути призову, близько 1% хотіли отримати звання, щоб потім влаштуватися у міліцію, МНС - туди, де потрібне офіцерське звання. Сьогодні будуть призивати тих, хто не служив в армії, бо багато з випускників військових кафедр вже йшли по мобілізації. 

Чи достатньо 18 місяців, щоб зробити повноцінного офіцера? Ми маємо розуміти, що серед офіцерів є командири, а також просто офіцери. До 20% в середньому серед офіцерів - це саме командири. Тобто, люди, які згідно статуту несуть відповідальність за особовий склад. Командири рот, взводів, підрозділів. Таких офіцерів не вистачає сьогодні. Якщо у людини посада починається зі слова начальник - це зовсім інше. Вони не командири особового складу. Наприклад, начальник стройової служби. У нього немає особового складу. Він не може посилати людей на смерть, як там пишуть. Цих офіцерів також не вистачає. І дана служба не є складною. Із призваних велика кількість залишиться в частинах командувати строковиками. І лише невеличка частина, можливо, потрапить в АТО. Багато вакантних посад в армії, наприклад, офіцер штабу, та ін.

Наприклад, є 72-бригада. У ній є строковики. Вони служать у Білій Церкві, на території ППД бригади. Ними командують офіцери. Цілком можливо, що 72 бригаді віддадуть частину призваних молодших офіцерів, після відповідної підготовки, і вони замінять тих кадрових, які сьогодні несуть службу в ППД. А кадрові, в свою чергу, будуть переведені в АТО. Як мінімум тому, що вони більш мотивовані - самі пішли в армію

Сьогодні призвати "піджаків" дуже просто - дублікати особових справ зберігаються на військових кафедрах, де більше порядку, ніж у військоматах. Генштаб має право надсилати запити не у військомат, а саме на військову кафедру.

Військомати сьогодні будуть нести суто адміністративну функцію. Тому ті, хто сьогодні не хочуть в армію, мають нести щось на свою військову кафедру, щоб справа зникла, наприклад. Всі ті, хто не хотів до армії, туди не потрапили. Зараз буде так само.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme