Комуналка цьогоріч знову зросте

Експерти прогнозують здорожчання світла, газу та води для населення

Комуналка цьогоріч знову зросте…

На українців і в 2017 році чекають підвищення комунальних тарифів. На скільки підрахували в "Сегодня.uа", повідомляє Depo.Хмельницький.

В Україні, згідно з постановою Нацкомісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і компослуг (НКРЭКУ), у 2017-му подорожчає електроенергія. В результаті подорожчання світла зросте і собівартість водопостачання, що може призвести до того, що комісії також доведеться піднімати тариф на холодну воду.

Комуналка цьогоріч знову зросте - фото 1

Крім того, як пояснюють експерти, в наступному році для України подорожчає імпортний газ, від вартості якого залежить тариф на блакитне паливо для населення. У свою чергу від ціни на газ залежать тарифи на опалення і гарячу воду. 

Частину газу Україна імпортує з Європи, при цьому тариф на блакитне паливо формується згідно імпортного паритету. Як пояснили в Міністерстві економрозвитку, тариф для населення визначається за формулою: вартість імпортного газу × курс долара + ПДВ + транспортування + розподіл + націнка Нафтогазу.

Коли Кабмін прийняв рішення переглянути тариф на газ, тисяча кубометрів імпортного блакитного палива коштувала 185 доларів, цю цифру і використовували у формулі при розрахунку тарифу для населення. Згідно з проектом бюджету на 2017-й, тисяча кубометрів імпортного газу буде коштувати 245 доларів. Крім того, зріс і курс долара – газ купують в доларах, а продають в гривнях.

Газ, згідно з формулою Кабміну, коштуватиме 9600 гривень за тисячу кубометрів (на даний момент 6800 гривень).

У той же час Юрій Корольчук переконаний, що економічно обґрунтований тариф на газ зросте наступного року на 25-60% (до 8,5-11 тисяч гривень). "Якщо ціна мінімально на 1500 гривень не зросте, це означає тільки одне – ринок і далі регулюється вручну, уряд контролює ціни, і ніякого ринку немає. А цю різницю держава буде покривати з бюджету", – розповідає член Нацради інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Як йдеться у меморандумі з МВФ, до квітня 2017-го Україна зобов'язується запустити механізм, що дозволяє коригувати тарифи на газ для населення і утримувати поквартальні показники. В результаті блакитне паливо для українців може подорожчати вже в кінці цього опалювального сезону.

Якщо подорожчає газ, доведеться переглядати тарифи на гарячу воду і опалення.

Комуналка цьогоріч знову зросте - фото 2

Тариф на газ своєю постановою встановлює Кабмін, а ось вартість інших комунальних послуг (крім тарифу на утримання будинку і прибудинкової території) визначає НКРЭКУ. Постачальники послуг по всій країні розраховують собівартість свого товару (води, опалення) та подають документи в Нацкомісію. Там їх вивчають і приймають рішення про те, наскільки і в який бік переглянути тариф. При цьому у кожного підприємства собівартість різна – підігрівати воду можна як дорогим газом, так з допомогою і більш дешевої атомної енергетики.

Якщо блакитне паливо подорожчає, НКРЭКУ буде змушена переглянути тарифи на гарячу воду та опалення. Більшість підприємств використовують для підігріву води та генерації тепла газ, який займає понад 60% у структурі вартості виробництва. Пропорційно газу подорожчають та інші компослуги.

Електроенергія подорожчає майже на 30%. Ще в 2015-му НКРЭКУ затвердила поетапне підвищення вартості електроенергії. Останній етап припадає на березень 2017-го.

На початку року українці будуть платити за кожен кВт*год при споживанні менше 100 кВт 71,4 копійки, а з першого березня – 90 копійок. При споживанні понад 100 кВт*год кожен кВт*год до березня коштує 129 копійок, а після березня – 168 копійок.

Наприклад, якщо сім'я використовує 200 кВт*год на місяць, до першого березня доведеться платити за світло 200,4 гривні, а після березня 2017-го – 258 гривні.

Однак на цьому подорожчання не зупиниться – в структурі тарифу на холодну воду майже 30% займає вартість світла. Після подорожчання електроенергія НКРЭКУ також доведеться переглянути тариф на водопостачання.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme