Хто хоче нагодувати українців черговою порцією компромату

Окремі політики погодилися зіграти в російську рулетку, тому у найближчі місяці варто очікувати великих і дрібних інформаційних зливів

Політичний оглядач
Хто хоче нагодувати українців черговою п…

Британський журналіст The Times Максим Такер повідомив, що росіяни з каналу "Росія 24" хотіли використати його для інформаційної провокації проти України. На доказ своїх слів він надав аудіофайл розмови з вербувальницею, яка розповіла про нібито наявність в українських журналістів записів переговорів Петра Порошенка (обіцяно було багатогодинний запис), які вони готові передати британцеві. Навзаєм йому запропонували надати цій історії правдоподібності – приїхати до Москви для участі в сюжеті, присвяченому цій події. Такер, за його словами, відмовився брати учать у пропагандистській провокації.

Прямо скажемо, дивна історія. По-перше, саме Такер був тим журналістом The Times, який стояв за публікацією матеріалів про нардепа Олександра Онищенка. Попри те, що на початку грудня юридична фірма Atkins Thomson, яка представляє інтереси Президента України, надіслала всім іноземним ЗМІ листа, в якому попередила про відповідальність у разі публікацій заяв Онищенка, наприкінці місяця це видання все ж надрукувало статтю депутата-втікача. А Такер тоді запевняв, що немає наміру зупиняти підготовку матеріалів. Хоча в Україні так звані "плівки Онищенка" назвали політичним замовленням і вказали, що його автори сидять в Кремлі.

Тобто, ще кілька тижнів тому цей журналіст не вважав, що, друкуючи звинувачення проти української влади, він бере участь в інформаційній провокації, а тепер вирішив продемонструвати, як його хотіли завербувати російські пропагандисти. Що змінилося? В соцмережах навіть допускають, що розмову з росіянами могли організувати навмисно, щоб вивести Такера з-під удару: мавр зробив свою справу і тепер не хоче відповідати у суді. Тобто, аудіозапис цілком може бути фейковим.  

По-друге, якщо уявити, що ці 17 годин аудіофайлів все ж існують і існують "українські журналісти", які ними торгують, то рано або пізно компромат десь вилізе. Цілком можливо, що це все ті ж "плівки Онищенка", з яких всі чули лише запис розмов самого втікача з Олесем Довгим. Розмови, чесно кажучи, ні про що. Сам Онищенко нічого нового за місяць не оприлюднив, що означає дві речі: або у нього більше нічого більш-менш цікавого немає, або він зрозумів, що його "викриття" не спрацьовують. Втім, цілком допустимо, що це якісь інші записи, або монтовані-перемонтовані "плівки Онищенка". Такер мати справу з ними відмовився, але завжди знайдеться інший Такер. Навіть, скоріше у нас, аніж на Заході.

То ж, не виключено, що вже з початком нового політичного сезону українців нагодують черговою порцією компромату. Якщо з нього стирчить рило російських пропагандистів, значить, у Кремлі сподіваються на ефективність провокації. Проте після такерівського оприлюднення розмови з росіянами ефекту бомби вже точно не буде. Хіба шумової гранати, "вибух" якої своїм багатоголосим репетом посилять наші антикорупціонери й опозиціонери.

Та окрім цієї історії є й інша: сайт "Страна", який, нагадаємо, й опублікував першу і поки що єдину розмову Онищенка, нині активно підтримує читацький інтерес до іншого компромату – зливу телефонної розмови між начебто Сергієм Пашинським і Геннадієм Корбаном. Ця комічна розмова, а як інакше назвати відвертий "базар" про захоплення влади, з’явилася на Facebook ще одного відомого втікача – екс-заступника Льовочкіна в АП Януковича Андрія Портнова. Пашинський – улюблене чучелко "Страни" для кидання дротиків. Хоча, нардеп, а віднедавна ще й стрілок по хамуватих громадянах, сам зробив себе популярним. У лапках. Але мова не про Пашинського, а про компромат. Як бачимо, його вистачає. Причому, у великих кількостях.

Тому маємо бути готовими до того, що на наші голови поллється стільки компри, що шок від е-декларацій вищих чиновників здасться дитячою забавкою. А головна мета цього шоу - за кілька місяців так підірвати довіру народу до всієї системи державного управління, що слово перевибори сприйматиметься як порятунок від цебер інформаційного бруду.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme