Врятувати "Белсат": Як білорусам вдалося захистити культовий телеканал

Початок року приніс гарну новину для білоруського громадянського суспільства. Вдалося врятувати культовий для білорусів телеканал "Белсат", що веде мовлення з Польщі та фактично за польський рахунок і існує

Врятувати "Белсат": Як білорусам вдалося…

Майже прийняте урядом рішення про різке скорочення фінансування, яке призвело б до загибелі даного медіа, скасовано.

У четвер, 5 січня, про це повідомила директор Агнешка Рамашевская-Гузи:
"Вважаю, ви, як і я, будете задоволені новиною, яку хочу повідомити: прем'єр-міністр запевнила мене і уповноважила повідомити, що існуванню "Белсату" нічого не загрожує. Найближчий місяць ми присвятимо обговоренню наших подальших умов співпраці з МЗС Польщі".

Нагадаємо, що телеканал "Белсат" було створено у 2007 році на підставі договору МЗС Польщі та TVP (Польське громадське телебачення). Для білорусів, які проживають в Білорусі, де немає незалежного телебачення, це - єдине телевізійне джерело отримання інформації,  альтернативної до  державної. 16 грудня 2016 року Рамашевская-Гузи повідомила, що польським урядом прийнято рішення про скорочення дотацій на 2/3. Крім того, телевізійникам було запропоновано перейти на російську мову віщання. Пізніше міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващіковсковскій заявив про досягнення домовленості з білоруською владою про трансляцію в Білорусі польськомовного телеканалу замість "Белсату". На зауваження журналіста, що далеко не всі білоруси знають польську мову, чиновник відрізав: "Значить, вивчать".

Одночасно з появою новини про загрозу для "Белсату",  білоруські політичні діячі та майстри культури розгорнули кампанію на підтримку телеканалу.

Польським чиновникам кожного разу доводилося в своїх промовах повертатися до болючої для білорусів теми. 29 грудня висловився про "Белсат" президент Польщі Анжей Дуда: "Це рішення міністра закордонних справ, який проводить свою незалежну політику. Я б не хотів робити замах на його повноваження. Мені важливо, щоб місія, яку до сих пір ніс "Белсат", продовжилася і далі. Міністр закордонних справ переконує мене, що за допомогою активізації роботи TVP Polonia  саме так і буде. Сподіваюся, глава польської дипломатії розвіє побоювання всіх, хто пов'язаний з "Белсат", - сказав Дуда.

І ось тепер -  оптимістична заява директора телеканалу ... Білоруські експерти не приховують своєї радості, однак і висловлюють певний скепсис на рахунок подальшого розвитку подій.

"Спостерігачі здивовані ситуацією, коли прем'єр-міністр змушена спростовувати слова члена свого кабінету, - каже політолог Сергій Марцалев, - міністр Ващиковський встиг наговорити про ліквідацію незалежного білоруськомовної телеканалу і розширення мовлення TVP Polonia  , заявивши, що якщо білоруси не розуміють по-польськи, "то навчаться". Разом з тим, як вважають деякі експерти, патронат над "Белсат" варто передати з компетенції МЗС міністерству культури. Те, що Белсат буде жити далі, це велика заслуга колективу телеканалу, білоруського громадянського суспільства і керівника Белсату  пані Ромашевської  особисто. Не варто, однак, забувати, що міждержавні відносини будуються на принципі взаємності. Глава польського МЗС реалізовував якийсь договір з білоруським режимом. Тому питання підтримки білоруських ЗМІ з-за кордону може ще не раз з'явитися в публічному просторі."

"Ну, значить кампанія солідарності не пройшла марно", - погоджується цивільний активіст, публіцист і недавній політв'язень Едуард Пальчіс. "І в умовах затяжної інформаційний війни з Росією, відмовки "ми урізуємо фінансування "Белсат", щоб віддати кошти сирійським біженцям"- звучало дуже нерозумно і зухвало. Але політика така річ, що все ще може змінитися, і не раз. Просто піднявся шум, і білорусам вдалося знайти заступництво. Навіть Дуда заявив, що розуміє важливість "Белсату", - додав він.

В свою чергу головний редактор сайту "Хартія97" Наталія Радіна нагадує, що в сьогоднішній ситуації Білорусі як ніколи необхідна підтримка незалежних ЗМІ: "Лукашенко довів країну до глибокої економічної і політичної кризи, ймовірна остаточна анексія країни Росією. Будь-які домовленості європейських політиків з Лукашенком не мають сенсу - він банкрут, до того ніколи не тримав своє слово. Буквально напередодні заяви прем'єр-міністра Польщі Беати Шидлов про продовження допомоги телеканалу "Белсат", прес-секретар МЗС Білорусі Дмитро Мирончик спростував слова голови МЗС Польщі Вітольда Ващиковського про те, що в Білорусі буде вільно віщати телеканал "Полонія". Прес-секретар білоруського відомства заявив, що мовлення польського телеканалу в Білорусі можливо лише "на паритетній основі". Білоруські демократичні сили сьогодні сподіваються на польську солідарність і здоровий глузд. Тільки вільна демократична Білорусь - запорука безпеки Польщі і всієї Європи, включаючи Україну".

"Якщо рішення не чіпати "Белсат" дійсно остаточне, то це не що інше, як маленька перемога білоруського громадянського суспільства", - погоджується і військовий кореспондент Дмитро Галко. "На щастя, не всіх охопило традиційна білоруська зловтіха - мовляв, так їм і треба, все одно їх ніхто не дивився, тільки гроші польських платників податків даремно проїдали.  Були й такі, але все ж велика частина на новину про можливу смерть каналу, а його в разі урізання фінансування на 2/3 і перекладу на російську мову чекала смерть, відреагувала різко негативно. Багато хто не полінувався підписати петицію, написати листа польській владі. В Польщі проводились зустрічі за участю представників білоруської опозиції, активно поводився колектив телеканалу.  Слід вважати, в результаті вдалося донести до польської влади очевидну думку - що можна багато чого втратити, поховавши "Белсат", а натомість нічого не придбати, враховуючи схильність білоруської влади не тримати слово. А втратити можна було як мінімум симпатії демократично налаштованої частини білоруського суспільства. Яка вважала б відмову від подальшої підтримки "Белсату" підлим ударом і досить безглуздим політичним рішенням ", - додав він.

А ось політичний оглядач Вадим Казначеєв не впевнений, що прийшла пора радіти перемозі: "По-перше, на даний момент я б утримався від далекосяжних висновків. Поки ми можемо ґрунтуватися тільки на висловлюванні директора "Белсату" Агнешки Ромашевської, яке, в свою чергу, ґрунтується лише на словах прем'єр-міністра, сказаних в приватній бесіді. Жодного рішення ще не прийнято.  По-друге. Якщо воно все ж таки буде прийнято, то менш за все  я готовий запідозрити правлячу партію "Право і справедливість" в гарячому прагненні захистити демократію, права і свободи в Білорусі. У самій Польщі масові протести були пов'язані якраз з порушеннями владою, в тій чи іншій формі, саме демократії, прав і свобод людини. А ось в прагненні мати свій вплив на Білорусь - так. Що абсолютно нормально і природно, причому, в умовах величезного російського впливу, для нас, безумовно, корисно

І в цьому контексті заява міністра закордонних справ Польщі "Білоруси не знають польську мову? Так нехай вчать!"- є, м'яко кажучи, не зовсім розумною. Охоплення аудиторії телеканалу "Белсат" і  білоруською мовою незначний (1,73%), а вже "Polonia" на польській  стало би взагалі мізерним.

До того ж, в Білорусі ряд політиків і громадських діячів висловилися різко проти скорочення фінансування "Белсату". Зокрема, лауреат Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич в інтерв'ю польській газеті "Rzeczpospolita" рішуче підтримала "Белсат". В країнах Євросоюзу, в демократичних країнах, до яких відноситься Польща, прийнято все ж з такими речами рахуватися.

На додачу - "ПіС" консерватори. Принцип "Навіни НЕ ўводзіць, старини НЕ рушиць"  теж може, на задньому плані, зіграти свою роль".

 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme