Правила Лобановського, які повинен знати кожен футболіст

Сьогодні виповнилось 78 років з дня народження легендарного українського тренера Валерія Лобановського

Правила Лобановського, які повинен знати…

Ми зібрали найкращі цитати великого Майстра, який змінив світовий футбол.

- Суть сучасного футболу - в створенні чисельної переваги на різних ділянках поля. І найперша вимога до гравця - якомога швидше переходити від оборони до атаки, і навпаки.

- Компромісами справу не врятувати: потрібно піти на ризик сьогодні, бо завтра, може так статися, що ризикувати вже буде нічим.

- Формула успіху у великому футболі теж давно, в принципі, відома: жорстокий відбір виносить на гребінь тільки тих, хто має здатність до колосальної концентрації душевних і фізичних сил в момент найвищих випробувань.

- Тренер не може формувати схему гри, виходячи з наявних футболістів. Це безглуздо і безперспективно. Прогрес футболу можливий тільки тоді, коли тренер заздалегідь представляє модель гри і свідомо підбирає під неї виконавців.

- Копіювати привабливі зразки, наздоганяти когось - заняття безперспективне. Випереджати - ось надихаючий сенс роботи.

- Бути тренером значно складніше, ніж гравцем. На полі ти керуєш тільки м'ячем, а у бровки ти керуєш людьми.

- У 1986 році виграли Кубок кубків, а в 1987-му зайняли 10 місце в чемпіонаті СРСР. Гравці знизили вимогливість до себе. Вони жили цими успіхами. Ось чому в "Манчестер Юнайтед" заборонено говорити про те, що вони виграли Лігу чемпіонів - навіть пошепки! Інакше - штраф.

- Футбол, перш за все, творчий процес. А те, що він пов'язаний з грошима, було зрозуміло всім, крім радянської системи, яка хотіла отримувати високі результати, нічого не вкладаючи. Не буває так.

- На полі не повинно бути пасивних гравців. Загальний рух. Помилка повинна бути моментально виправлена.

- Чим більше футболісти пам'ятатимуть автоматичних навичок дій в елементарних ситуаціях, тим більше часу залишиться на імпровізацію.

- Зазвичай ми говоримо, що з поразок слід брати уроки. Треба їх брати і з перемог.

- Новий тренер наполіг, щоб всі футболісти навчалися - у вечірніх школах, технікумах, інститутах, справедливо вважаючи, що загальна культура необхідна для футболу, інтелектуальний рівень якого постійно зростає.

- Не можна вимагати від футболіста того, що він не в змозі виконати. Треба або пристосовувати нововведення так, щоб хист гравця було найкращим чином використано, або шукати іншого виконавця. Це не рецепт, а принцип.

- Я вважаю, що критикувати не тільки можна, а й треба. І якщо критика конструктивна, то вона йде тільки на користь тим, кого критикують.

- Розвиток футболу гальмують так звані "зірки". Вони просто експлуатують свій талант, не бажаючи працювати на тренуваннях і ставати кращими.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Сектор

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme