Навіщо у ЗСУ вирішили призвати "піджаків"

У 2017 році до лав ЗСУ хочуть призивати офіцерів, що закінчили військові кафедри, проте не служили в армії

Навіщо у ЗСУ вирішили призвати "піджаків…

Вже у лютому може розпочатися призов до лав ЗСУ офіцерів запасу, які не проходили військової служби. Мова йде про випускників військових кафедр при "вишах", так званих "піджаків". 

Спочатку про таку ініціативу розповів начальник Генштабу Віктор Муженко. 

"Нам необхідно систематизувати дані про офіцерів запасу, здатних проходити військову службу. Зокрема, це стосується людей, які не служили, але мають вищу освіту та отримали військові звання офіцерів запасу. Щорічно такі офіцерські звання отримують 9-10 тисяч осіб. Це потужний ресурс, який повинен ефективно використовуватися, — зазначив генерал Віктор Муженко.

У Генштабі також повідомили, що наразі у законодавство внесені всі необхідні зміни, що забезпечують проведення призову офіцерів запасу, а президентом Порошенком підписаний Закон, який гарантує збереження місця роботи, посади і середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу за призовом осіб офіцерського складу. 

Якщо Міністр оборони України Степан Полторак видасть відповідний наказ, то призов "білих комірців" розпочнеться. Вже сьогодні говорять про лютий 2017-го. Призиватимуть на 18 місяців.

В ефірі радіо "Армія ФМ" заступник начальника Головного управління персоналом Генерального штабу Збройних сил України полковник Марк Андрусяк підтвердив реальність даної ініціативи.

"Ми передбачаємо такий вид служби, як "військова служба за призовом осіб офіцерського складу". Термін призову - 18 місяців. Це люди, які закінчили кафедру військової підготовки, але не проходили військової служби", - зазначив Андрусяк.

За його словами, таким чином Генштаб сподівається сформувати первинні офіцерські посади, частина ж призовників в подальшому залишиться на контракті. Також ці офіцери після проходження певної підготовки будуть направлені на службу в зону АТО.

"Призов проводитиметься щоквартально, і перший набір буде в лютому", - підсумвав Андрусяк.

Ось що про це каже Законодавство.

Стаття 11 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу"

5. Громадянам України, які мають освітній ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, пройшли повний курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу, склали встановлені іспити та атестовані до офіцерського складу, присвоюється відповідне первинне військове звання офіцера запасу. У разі потреби вони за наказом Міністра оборони України підлягають призову для проходження військової служби осіб офіцерського складу.

Проте, дана ініціатива трошки йде в розріз зі словами президента Петра Порошенка, який ще в жовтні 2016-го говорив, що "армія буде контрактною і добровільною".

"Я підкреслюю, що з кінця жовтня українська армія стає контрактною, добровільною. У нас немає ні дезертирів, ні тих, хто відмовляється служити", - казав Порошенко.

У чому логіка

У 2016 році пішли на дембель бійці всіх 6 хвиль мобілізації і тривалий час у соцмережах та ЗМІ обговорювали початок 7-ї хвилі, оскільки активно на збори викликали резервістів. Проте в грудні Міноборони звітувало про кількість бійців, котрі уклали контракти із ЗСУ. 

"З початку року контракт з Українським військом уклало понад 67 тисяч військовослужбовців, із яких майже 7400 – офіцери", - йшлося у повідомленні на офіційному сайті Міністерства

Варто додати, що згідно Стратегічного оборонного бюлетеня України до 2020 року ЗСУ мають перевести на стандарти НАТО і для цього у ньому прописаний ряд реформаторських ініціатив, які включають у себе підготовку особового складу, освіту, перебудову логістики та системи функціонування армії в цілому. Для цього щорічного 5% від ВВП країни має йти потреби ЗСУ. У 2017 році бюджет Міноборони має складати 64 млрд. 27 млн. 400 тис. грн.

Важливим моментом Стратегічного оборонного бюлетеня є: "формування кадрового потенціалу Збройних Сил України та інших складових сил оборони; створення, утримання та розгортання стратегічного резерву Збройних Сил України".

Саме з цією метою командування й вирішило звернути увагу на "білих комірців", оскільки їхня кількість - це серйозний ресурс, котрий може знадобитися для кращого комплектування ЗСУ. 

Щоправда, якість цього ресурсу на перших порах, судячи за все, залишатиме бажати кращого. Бо у довоєнні часи на військову кафедру йшли у своїй більшості люди, які прагнули відкосити від непотрібної, як тоді здавалося, служби в армії. Звичайно, військова кафедра була платною при "вишах", а влітку навіть доводилося на місяць поїхати у військову частину "відслужити". Це було всього раз, проте така перспектива, ще й з отриманням звання молодшого лейтенанта, була кращою, ніж йти після "вишу" на 9 місяців "срочки". 

У соцмережах та на форумах вже обговорюють дану ініціативу. 

"А я то думаю, гадаю, чого це у нас в інституті всіх ахфицеров запасу стали запрошувати до військкомату з метою заміни довідки про присвоєння військового звання на нормальний "военник", та ще й з проходженням медкомісії", - написав користувач одного з форумів по мобілізації.

"За два роки воєнки по суботах нас навчили тільки строєм ходити, щоб на випуску більш-менш красиво пройти перед родичами. Всі іспити з військової справи здавалися тільки через паковани їжі, бухла та інших ніштяків "на допомогу кафедрі". А, ну стріляли ще один раз в тирі з ПМа", - пише інший хлопець з форуму.

Що кажуть бійці та волонтери

Як розповів Depo.ua офіцер Василь Коряк, відомий під прізвиськом "Дансер", випускники військових кафедр нічим не кращі і не гірші за рядових.

"Офіцери запасу - вони ж не кращі і не гірші рядових, сержантів і всіх інших.

Була військова кафедра можливістю легально відмазатися від служби в ЗСУ? Так, була. Я сам таким же був. Два роки по одному дню на тиждень за партою, потім навчальні збори на місяць, три патрони з АК-74 у бік мішені і готовий молодший лейтенант - хлопчик молодий.

Присягу приймали ще красиво, на аеродромі. Фотка з автоматом звідти є навіть.
Якось не соромилися ж всі роки після цього шкарпетки в подарунок приймати на свято?
Прийшла війна - гаразд, пішли і виконали свій обов'язок по захисту країни, як і клялися, приймаючи присягу. Неважливо в хвилі мобілізації чи з цього нового призову.

Не підготовлені теоретично? Можливо. Але у нас складі підготовлених фахівців якось немає, вибирати в загальному нема з кого.

Погано вчилися і вже забули за давністю років? Розумію, але навряд щойно призваних поставлять керувати підрозділами на небезпечних ділянках. Підтягнуться. Не боги горщики обпалюють.  У нас у батальйоні з чотирьох командирів рот троє були "піджаками". Так, іноді губилися спочатку, але навчилися і завдання виконували гідно. 
Трагедії тут не бачу, в загальному", - сказав Коряк. 

Офіцер 37-го окремого мотопіхотного батальйону Олексій Петров у коментарі Depo.ua сказав, що в армії не вистачає офіцерів.

"По-перше, у військах дійсно не вистачає офіцерського складу. По-друге, кожен громадянин зобов'язаний виконати свій громадянський обов'язок, ось така тавтологія. По-третє, - мені доводилося стикатися з такими офіцерами, та я і сам такий же за великим рахунком. Так от, серед них кількість адекватних людей, точно така ж, як і серед кадрових. А які варіанти, власне? Або те, що батьки заплатили колись за навчання на військовій кафедрі дає індульгенцію від війни? Ну вже ні.  Ніхто силою не тягнув, під дулом пістолета присягу ніхто не давав.

Демобілізований прес-офіцер 128-ї бригади Петро Білян, навпаки, не розуміє командування, про що також розповів Depo.ua

Чесно? Я не розумію логіки вищого керівництва. В ідеалі, я за те, щоб служили всі, а весь тил перевести на 6-ти денний тиждень. Але у нас же розказують про контрактну армію, розповідають про успіхи набору контрактників, підписують зміни до закону яким дозволяють демобілізовуватися тим, в кого закінчився формально контракт (ще в минулому році було не можна до кінця особливого періоду), тепер вирішили провести призов офіцерів запасу... Ну, вирішили, то вирішили, але я не розумію як ці дії співвідносяться. Колись в Польщі був такий міністр внутрішніх справ Бартоломей Сенкевич. Він казав, що в Польщі нема держави, а chuj, dupa i kamieni kupa. Ото у нас таке саме, тільки ще гірше. Проблема не в призові "запасників", а в тому що політики як такої нема, а є набір спорадичних, часто взаємовиключних рішень", -сказав він.

Демобілізований військовий, відомий блогер Мартін Брест також прокоментував даний момент Depo.ua.

"Щороку випускаються кілька тисяч таких офіцерів з кафедр. 99% йшли туди, щоб уникнути призову, близько 1% хотіли отримати звання, щоб потім влаштуватися у міліцію, МНС - туди, де потрібне офіцерське звання. Сьогодні будуть призивати тих, хто не служив в армії, бо багато з випускників військових кафедр вже йшли по мобілізації. 

Чи достатньо 18 місяців, щоб зробити повноцінного офіцера? Ми маємо розуміти, що серед офіцерів є командири, а також просто офіцери. До 20% в середньому серед офіцерів - це саме командири. Тобто, люди, які згідно статуту несуть відповідальність за особовий склад. Командири рот, взводів, підрозділів. Таких офіцерів не вистачає сьогодні. Якщо у людини посада починається зі слова начальник - це зовсім інше. Вони не командири особового складу. Наприклад, начальник стройової служби. У нього немає особового складу. Він не може посилати людей на смерть, як там пишуть. Цих офіцерів також не вистачає. І дана служба не є складною. Із призваних велика кількість залишиться в частинах командувати строковиками. І лише невеличка частина, можливо, потрапить в АТО. Багато вакантних посад в армії, наприклад, офіцер штабу, та ін", - сказав Мартін Брест.

Також він додав, що дуже багато з призваних будуть служити на ППД.

"Наприклад, є 72-бригада. У ній є строковики. Вони служать у Білій Церкві, на території ППД бригади. Ними командують офіцери. Цілком можливо, що 72 бригаді віддадуть частину призваних молодших офіцерів, після відповідної підготовки, і вони замінять тих кадрових, які сьогодні несуть службу в ППД. А кадрові, в свою чергу, будуть переведені в АТО. Як мінімум тому, що вони більш мотивовані - самі пішли в армію", - додав Брест.

Окрім цього, за словами військового, сьогодні призвати "піджаків" дуже просто - дублікати особових справ зберігаються на військових кафедрах, де більше порядку, ніж у військоматах. Генштаб має право надсилати запити не у військомат, а саме на військову кафедру.

"Військомати сьогодні будуть нести суто адміністративну функцію. Тому ті, хто сьогодні не хочуть в армію, мають нести щось на свою військову кафедру, щоб справа зникла, наприклад", - додав Брест. 

Колишній учасник зведеної мобільної групи, яка воює з контрабандою в зоні АТО, доброволець і волонтер Родіон Шовкошитний жодної проблеми також не бачить.

"Не бачу нічого поганого в цьому. Вони ж ніби молодші лейтенанти після закінчення військової кафедри? Так в армії величезний брак офіцерів. І не варто боятися. Зараз давно вже більш-менш стабілтьна лінія розмежування. Таких боїв, як в ДАПі, чи операцій на кшталт Дебальцевого нема, і, думаю, вже не буде. Пік пройдено. Вони ж коли вступали на військову кафедру, то проходили ж комісії, вірно? Там відбирали тих, хто можете боронити державу. І логіка мені каже, що ми взагалі зараз дискутувати на цю тему не повинні", - сказав волонтер.

Скільки воїнів у нашій армії

На початок протистояння на Донбасі згідно з законом "Про чисельність Збройних Сил України" загальна чисельність війська становила 184 тисячі осіб, при цьому власне військовослужбовці становили 139 тисяч. Варто нагадати, що на той момент українська армія повністю перейшла на контракт, а призов зберігався лише у внутрішні війська. 

Події в Криму призвели до ще більшого зменшення особового складу ЗСУ. 

Таким чином, загальна чисельність української армії на момент початку АТО становила не більше 120 тисяч осіб.

Розвиток масштабів бойових дій вимагав різкого збільшення особового складу і неминучим стали шість хвиль мобілізацій, які були законодавчо закріплені навесні 2015 року в новому Законі, який визначав чисельність ЗСУ в 250 тисяч чоловік.

Згідно з неофіційними даними, на передовій зосереджено близько 70 тисяч військових ЗСУ.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme