Коли в Україні святкуватимуть Різдво 25 грудня

Чи приєднається Україна до цивілізованого світу із святкуванням Різдва до Нового року, і коли це станеться

Володимир Миленко
Журналіст Depo.ua
Коли в Україні святкуватимуть Різдво 25…

В останні роки все частіше в суспільстві виявляється запит на святкування головного свята християнського світу разом із Європою і США – 25 грудня. Помилково/за традицією його називають “католицьким” чи ”польським”. (Справа в тому, що в кінці грудня, а не на початку січня народження Ісуса Христа відзначає велика кількість і православних церков, зокрема Вселенський Патріархат, себто Константинопольська православна церква.) Питання переходу українських православних та греко-католицької церков на григоріанський календар лунає все сильніше і сильніше. Тож коли в Україні почнуть святкувати Різдво ”по-людськи”?

По-перше, уже давно святкують. Ті ж римо-католики. Хочете йти у ногу зі світом? Приходьте в костьол – і буде вам щастя. Зрозуміло, що ця теза звучить дещо провокаційно (а кілька століть тому за неї можна було б і ”партквиток на стіл покласти”). Тому будемо говорити серйозно.

А якщо серйозно – то для початку нам усім треба визначитися, що таке Різдво. Якщо це просто одне із найбільших свят (як в американських фільмах, з яких ми, власне, в основному і черпаємо інформацію про те, як то відбувається на Заході) – то беріть і святкуйте 25 грудня. Ніхто вам в цьому не завадить. Але якщо все-таки йдеться про релігійний момент…

Перехід українських церков на григоріанський календар – це питання не те що не віри, а навіть і релігії стосується досить побіжно. Зміна календаря – питання, якщо хочте, політичне. Святкувати Різдво із Європою і Америкою – чи з Росією. Ось у чому ключ проблеми. Але це не єдина проблема. От вам типова ситуація. Я є прихожанином церкви Київського патріархату. Із усіх моїх знайомих краян таких людей – дуже небагато. Але при цьому на великі свята, такі, коли в народі прийнято спочатку ”посвятити” щось, а потім пити – церква забита людьми. Думаєте, всі вони такі свідомі того, до якої церкви вони прийшли? Нічого подібного. Але – оскільки дати збігаються, то хто там зауважуватиме, до якого патріархату належить ця церква. (Тим паче, іншої в районі просто немає.)

А тепер уявіть собі, що ця церква разом із усім УПЦ КП перейде на григоріанський календар. Чи прийдуть ті самі люди в церкву 25 грудня (на ”католицький” Великдень і т. н.)? Звісно ж, ні. Не від того, що вони такі богомільні, релігійні чи свідомі. Це просто звичка – яку ніхто не буде змінювати. До того ж, у кожного знайдеться якась знайома/родичка, яка обов’язково нашепче про розкольників.

І на це, на мою думку, в церквах просто не можуть не зважати. В українських церквах. Тому за великим рахунком все зав’язується на позицію філії РПЦ в Україні (яку для маскування називають Українською православною церквою Московського патріархату). Якщо перейдуть всі і відразу – то не буде такої реакції в суспільстві. Наші люди взагалі звиклі до тієї ситуації, коли ”начальство сказало”. Якщо немає альтернативи – то і кіно українською піде, і радіо з квотами слухають. Бо так наказали згори. Але якщо будуть варіанти, до того ж один із яких матиме за спиною потужну московську пропагандистську систему…

Тому питання ”Коли в Україні святкуватимуть Різдво 25 грудня” - це насправді питання ”Коли церква МП реально стане УПЦ, а не РПЦ(У) ”. А от цього не буде ніколи. Принаймні, поки Росією керує авторитарно-гебешна влада – яка використовує РПЦ як один із інструментів розповсюдження ”русского міра”. Тому святкуйте, люди  добрі, Різдво 7 січня – і не переймайтеся.

Або є інший шлях. Як завжди, коли дорога веде знизу догори – важкий і тернистий. Перестати ходити до церков Московського патріархату. Звести її значення і вплив в країні до мінімального – натомість зробити фактично державною (формально, хто забув, церква і держава у нас паралельні прямі, які не мали б перетинатися) ту ж УПЦ КП. А за фактичною гегемонією прийде не тільки формальне визнання – а воно прийде, почитайте історію РПЦ, як вони вискочили ”з грязі в князі”, - а й можливість нарешті скинути із себе замшілу юліанськість (яка все більше є ознакою відсталості і ретроградства) і приєднатися до усього адекватного християнського світу.

Тож можна чекати, коли церковні ієрархи візьмуть і домовляться (насправді ні) – а можна самим змінювати релігійну мапу України. І, змінивши, вимагати від своєї, української церкви змін, які не те що назріли, а вже давним-давно перезріли. Різдво-25.12 в наших руках, парафіяни. 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme