Культурний скандал у Львові на мільйони доларів. Куди зникли стародруки

Донька екс-директора Львівської галереї мистецтв Бориса Возницького вважає заяви нового директора Тараса Возняка "сфальсифікованим нападом"

Культурний скандал у Львові на мільйони…

Із Львівської галереї мистецтв зникли 95 стародруків. Такими є результати перевірки артефактів, які ініціював директор Галереї Тарас Возняк.

Запах "культурного" смаленого поширився у Львові ще напередодні, коли прес-служба відомства анонсувала прес-конференцію щодо відсутності низки цінних експонатів. Сьогодні ж на прес-конференцію зал Галереї зустрів безліч журналістів та низку представників громадських організацій міста Львова.

Що зникло?

Відтак, за словами Тараса Возняка, масштабне зникнення унікальних стародруків і рукописів виявили під час проведення звірки фондів. Загалом Галерея налічує близько 60 тисяч одиниць експонатів. Станом на 3 січня, вдалось провести звірку лише кириличних стародруків. Робота ж комісії тривала з 11 листопада й буде продовжена надалі.

"Ми виявили відсутність 95 стародруків, а також двох рукописів. Я отримав два акти.  В інвентарних книгах зазначено 58 рукописів, наявні 56. Інший акт – звірка фонду "Стародруки". Виявлено 499 інвентарних позицій, не виявлено 95. І це лише результати звірки кириличних стародруків. У нас ще є фонд стародруків латиницею та книги. Їх перевірка ще триває. Масштаби катастрофи є не до порівняння за всю історію України", - сказав Возняк.

Він відзначив, що уже офіційно звернувся до Головного управління поліції та прокуратури із вимогою розслідувати цей факт. Возняк зазначає, що говорити "вкрали" наразі не можна – це повинні встановити відповідні органи. Галерея офіційно ж каже – "відсутня".

Серед речей, які зникли, є доволі рідкісні і цінні стародруки 16-17 століття, вартість яких оцінюється сотнями тисяч доларів. На думку Ігоря Хомина, могли зникнути один з друкованих "Апостолів", перші друковані львівські Євангелія, видання Біблії Івана Федоровича тощо.

До слова, речник ГУ НП у Львівській області Світлана Добровольська повідомила журналістам, що письмова заява надійшла в Управління сьогодні зранку, тож наразі вивчається.

Коли зникло?

Головний зберігач фондів Львівської національної галереї мистецтв Ігор Хомин каже, що "протягом якого періоду зникали стародруки – ми не можемо сказати".

"Це не гаманець у трамваї. Зникли досить рідкісні кириличні стародруки, які цінуються та любляться колекціонерами. Зникло Євангеліє 17-18 століття, "Апостол" Івана Федорова, перші друковані львівські Євангелії, книга на 1000 сторінок та багато іншого. Питання коли і як – треба ставити компетентним службам, а не нам. Ми виявили і одразу про це заявляємо", - сказав він.

 Возняк додав, що такими речами цікавляться впливові люди.

"Вони можуть мати тиск не тільки на мене, але й на ЗМІ. Ми бачили експонати у колекції Пшонки (колишнього генерального прокурора), опального Табачника (колишнього міністра освіти). Можливо, частина з них і є там. Але звіряти уже будемо не ми, а зовсім інші структури", - каже Возняк.

Крім того, додає він, важко сказати і точну суму "зниклого". "Один із "Апостолів" я знайшов в Інтернеті. І там на "чорному ринку" він коштує 300 тисяч доларів. Це тільки один експонат, а зникло 95, хоча й різних за цінністю", - сказав директор Львівської галереї мистецтв.

А чи зникло взагалі?

На прес-конференцію прийшла і донька багаторічного директора Львівської галереї мистецтв Бориса Возницького Лариса Возницька. Вона вийшла і почала розповідати на камери свою версію подій, звинувативши у всьому самого Возняка.

"Я вважаю, що це сфальшований напад на добре ім’я Бориса Григоровича Возницького і частково на мене. Я готова допомагати відповідним органам ще раз провести усю звірку фондів, але на цей час буду вимагати відсторонення від посади Тараса Возняка, який упереджено ставився до Возницького ще за його життя", - сказала Возницька.

Вона також висловила сумнів у тому, що щось зникло. "Я не впевнена у цьому. Треба усе ще раз перевірити", - сказала вона.

Хто є хто?

Багаторічний директор Львівської галереї мистецтв Борис Григорович Возницький у 86-річному віці трагічно загинув у ДТП на трасі "Львів - Золочів".

Возницький на власному автомобілі за кермом повертався із Олеського замку. Причиною ДТП вважається серцевий напад. За словами водія маршрутки, у яку врізалися старенькі "Жигулі", Возницький лежав на кермі і зовсім не подавав ознак життя.

Очолював Львівську галерею мистецтв 50 років – із 1962 року.

Після його смерті, 31 липня 2012 року, наказом міністра культури України Михайла Кулиняка генеральним директором Львівської галереї мистецтв призначено його доньку Ларису Возницьку. Її призначено за поданням львівської інтелігенції.

Тарас Возняк є відомим українським та львівським культурологом, політологом та журналістом. Його називаються одним із найбільших опонентів риторики Ірини Фаріон. На останніх виборах балотувався на мажоритарному округу на Жовківщині від БПП "Солідарність", проте програв Володимиру Парасюку.

Історія його призначення на посаду генерального директора Львівської галереї мистецтв супроводжувалась скандалами ще далеко до власне самого призначення. Низка представників львівської інтелігенції відправляли неодноразові звернення у Київ із вимогою не призначати Возняка на цю посаду.

Проте конкурсна комісія Міністерства культури України 7 вересня 2016 року на своєму засіданні обрала Возняка новим директором Львівської галереї мистецтв. Його обрали п’ятьма голосами "за". Лариса Возницька тоді отримала чотири голоси, а згаданий вище Ігор Хомин не отримав жодного голосу.

Контракт Лариси Возницької закінчився ще 1 серпня 2015 року, проте вона і надалі працювала на посаді виконувача обов’язків генерального директора.

Міністерство культури оголосило конкурс на посаду директора і документи приймали із 15 липня до 13 серпня 2016 року.

Відтак, Возняк очолив Львівську галерею мистецтв із 15 вересня 2016 року. Міністерство культури України уклало з ним контракт терміном на 5 років, до 15 вересня 2021 року.

Далі буде

Власне, у Львівській галереї мистецтв продовжують звірки фондів. Також обіцяють провести ревізію і в Олеському замку. Тарас Возняк обіцяє, що буде ще цікавіше…

Всі актуальні та свіжі новини Львова читайте на Depo.Львів

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme