Кримінальну справу проти "ВіЕйБі Банку" і його власника Олега Бахматюка закрито, – прес-служба

У "ВіЕйБі Банку" не було жодних зловживань – до такого висновку прийшли в Головному слідчому управлінні Національної поліції в Києві, в якому, за зверненням Прокуратури столиці, розслідувалася відповідне кримінальне провадження

Кримінальну справу проти "ВіЕйБі Банку"…

Як повідомляє Depo.ua, посадові особи ПАТ "ВіЕйБі банк" направляли кошти рефінансування Нацбанку виключно на підтримку фінансової стабільності установи та виплати вкладникам-фізособам. При цьому ні зловживань, розкрадання коштів, ні змови з посадовими особами НБУ, ні списання кредитної заборгованості пов'язаних осіб в банку в період до введення тимчасової адміністрації протягом 2014 року не виявлено.

За результатами розслідування було прийнято рішення закрити провадження у зв'язку з відсутністю складу кримінального правопорушення. Лист з копією постанови направив колишньому керівнику "ВіЕйБі Банку" слідчий НП Віталій Сиченко.

Згідно з постановою слідчого, НБУ виділяв рефінансування "ВіЕйБі Банку" згідно з чинним на той момент законодавством, а також під заставу, оціночна вартість якої більш ніж у два рази перевищувала суму рефінансування. При цьому кошти були спрямовані за цільовим призначенням – на погашення вкладів фізосіб і підтримку фінансової стабільності установи.

"Досудовим розслідуванням фактів розкрадання коштів не встановлено, в той же час доведено вчинення службовими особами дій, спрямованих на виконання взятих банком зобов'язань щодо своєчасного повернення депозитних вкладів", - сказано в постанові слідчого.

Слідчий, зокрема, вказав, що аналіз дій посадових осіб банку свідчить про намір підтримувати ліквідність банку і його платоспроможність в умовах економічної і політичної кризи, в тому числі і з урахуванням безнадійної заборгованості позичальників, які перебувають на території Донецької і Луганської областей та повернення кредитів якими на даний момент неможливо.

Таким чином, в діях посадових осіб "ВіЕйБі Банку", ні в діях кінцевого бенефіціара Олега Бахматюка ознак кримінальних злочинів не встановлено, у зв'язку з чим прийнято рішення про закриття провадження.

У свою чергу, голова Ради директорів Ukrlandfarming і кінцевий бенефіціар "ВіЕйБі Банку" Олег Бахматюк наголосив, що таке рішення слідчого Нацполіції в черговий раз підтвердило безпідставність звинувачень Національного банку у зловживаннях, які нібито мали місце, та виведенні коштів рефінансування з "ВіЕйБі Банку".

"Ми продовжуємо вважати публічні заяви та юридичні дії Нацбанку щодо акціонерів і менеджменту "ВіЕйБі" спробою рейдерського захоплення найбільшого агрохолдингу в Євразії та його активів. Адміністративний тиск на бізнес, та ще й з боку органу, який покликаний підтримувати фінансову стабільність держави, постійно знижує інвестиційну привабливість не тільки банківського чи аграрного сектора, але і країни в цілому. При цьому ми наполягаємо на правовому вирішенні будь-яких спорів між акціонерами банків і регулятором ринку", - зазначив О. Бахматюк.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme