Закарпатським пільговикам у 2017-ому полегшає

Депутатський корпус облради підтримав соціальний захист ветеранів, учасників бойових дій та інших пільговиків краю

Як інформує прес-служба облради, на третьому пленарному зсідання п’ятої сесії облради депутати затвердили Програму забезпечення медикаментами, виробами медичного призначення і проведення безкоштовного зубопротезування ветеранів війни та пільгової категорії населення області на 2017-2021 роки, пише Depo.Закарпаття.

В області наразі нараховується 286 288 осіб пільгової категорії населення, з них – 12784 інвалідів та ветеранів війни, у т.ч. 3201– учасники бойових дій у зоні АТО.

Обсяги фінансування попередньої Програми на 2011-2016 роки були обмеженими та не задовольняли фактичної потреби. Так, протягом 2015 року для здійснення безоплатного та пільгового забезпечення лікарськими засобами ветеранів війни та прирівняних до них за пільгами категорій населення в області було виділено 2 500 тис грн, що задовольнило лише незначну частину потреби. А саме, з усіх виділених коштів на придбання медикаментів на безоплатній/пільговій системі в перерахунку на 1 особу з усіх потребуючих припадало в середньому 280 грн на рік, або 23 грн на місяць. Враховуючи вартість лікарських засобів,  наявність у переважної більшості ветеранів війни та інших представників пільгової категорії населення цілої низки хронічних захворювань, фактично виділене фінансування є недостатнім.

Нові вимоги ставить поява нового контингенту пільгової категорії населення – учасники бойових дій у зоні АТО. Конфліктна ситуація на сході України з соціально-економічними потрясіннями і бойовими діями актуалізувала увагу медиків і суспільства в цілому до проблем забезпечення медичного обслуговування та організації соціального супроводу учасників бойових дій на території країни. Разом із набуттям військового досвіду, учасники бойових дій зазнають фізичних та психологічних травм.

Так, станом на 1 жовтня 2016 року кількість демобілізованих учасників АТО в Закарпатській області становить 3201 осіб, з них перебувають під диспансерним наглядом 1979 осіб. Частина демобілізованих (за інформацією медичного огляду) потребувала реабілітації (медичної, фізичної і психологічної), причому більша частина цих осіб потребувала комплексної реабілітації. Тож, адаптація військовослужбовців, які повернулись з «гарячих точок» до мирного життя, лікування, реабілітація, ресоціалізація і забезпечення медикаментами та виробами медичного призначення – наразі це першочергові задачі.

Закарпаття є одним із регіонів України із біогеохімічною аномалією –  природної, екологічно зумовленої фтор-йодної недостатності, що впливає на виникнення, розвиток та поширення стоматологічної патології серед усього населення області та пільгової категорії зокрема.

Низький рівень стоматологічного здоров'я негативно впливає на стан загального здоров'я впродовж усіх періодів життя людини, спричиняючи соціальні та фінансові проблеми, та негативно позначається на рівні соціально-економічного розвитку країни. Особливого занепокоєння викликає стабільно високий рівень  поширення  стоматологічних захворювань та, насамперед, висока потреба у зубному протезуванні пільгових верств населення, зокрема ветеранів війни, інвалідів, учасників бойових дій та антитерористичної операції. Звертає на себе увагу молодий вік осіб – учасників АТО, що потребують зубного протезування із використанням сучасних методів діагностики та ортопедичного стоматологічного лікування функціональних порушень у зубощелепно-лицевій ділянці. 

Головні чинники, що спричиняють низький рівень стоматологічного здоров’я пільгової категорії населення краю, вказують на актуальність прийняття Програми, а це - обмеження доступності пільгової категорії до комплексної високотехнологічної стоматологічної допомоги у закладах охорони здоров'я різних форм власності через їх низьку платоспроможність; недостатнє фінансування діяльності стоматологічної служби закладів, що фінансуються з бюджету, спрямованої насамперед на придбання медикаментів та виробів медичного призначення, а також неможливість дотримання повного обсягу надання стоматологічної допомоги, передбаченого у фахових стандартах, тощо.

Тож мета цієї Програми - підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни та пільгової категорії населення області, поліпшення забезпечення їх медикаментами, необхідними виробами медичного призначення, послугами пільгового зубопротезування. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, - 40372,6 тис. грн., у т.ч. обласний бюджет - 40372,6 тис. грн.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme