У Конотопі встановлять меморіальну дошку провіднику ОУН

Григорія Скибу вважають творцем українського націоналістичного підпілля на Конотопщині

У Конотопі встановлять меморіальну дошку…

Благодійний фонд "Героїка" має на меті встановити у місті Конотоп меморіальну дошку козаку Армії УНР, Конотопському окуржному провіднику ОУН (б) – Григорію Скибі, повідомляє Depo.Суми.

Скиба Григорій Андрійович на прізвисько"Гас" (10.01.1893 - 10.04.1956) – козак 4-ї Сірожупанної дивізії Армії УНР, Конотопський окружний провідник ОУН (б).

Уродженець с. Дептівка на Конотопщині. Телеграфіст за фахом. Учасник Першої світової війни. Вояк повстанського загону отамана Сорочинського (липень 1919 р). До Армії УНР зголосився добровольцем в серпні 1919 р. Учасник боїв з Червоною армією. Восени 1920 р., разом з українським військом, відступив на територію Польщі, де потрапив до таборів інтернованих. У 1923 р. повернувся в Україну. В'язень ГУЛАГу. Після звільнення з табору оселився у м. Кривий Ріг, працював бухгалтером у "Криворіжбуді".

Під час Другої світової війни працював у статистичному відділі міської управи, де познайомився з іншим ветераном Армії УНР – сотником Петро Петієм. За пропозицією сотника зголосився до ОУН(б). За підпільну антинімецьку діяльність перебував під арештом гестапо.

Творець українського націоналістичного підпілля на Конотопщині, згодом - Конотопський окружний провідник ОУН (б).

У 1946 р. засуджений до 15 років ГУЛАГу і 5 років поразки у громадянських правах. Помер у більшовицькому концтаборі пише galinfo.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Суми

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme