На Дніпровському рибзаводі не мають можливості утримувати осетрів "Донфільтру"

Дніпровський осетровий рибовідтворювальний завод не має можливості утримання стада осетрових для нормальної рибопродуктивності

29.04.2015 на адресу державної установи "Виробничо-експериментальний Дніпровський осетровий рибовідтворювальний завод ім. академіка С.Т. Артющика" надійшло звернення ТОВ "Донфільтр", повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу держпідприємства.

В ньому йшлося про можливість  тимчасового утримання  осетрових видів риб на потужностях підприємства. Популяцію російського осетра та білуги потрібно було вивезти із заводу, що знаходиться на території, де проходять бойові дії. Усвідомлюючи  важливість збереження осетрових риб, Дніпровський рибзавод прийняв до уваги звернення ТОВ  "Донфільтр" та сприяв розміщенню стада осетрових. 05.06.2015 було укладено договір між Дніпровським рибзаводом та ТОВ "Донфільтр" про тимчасове утримання  осетрових видів риб на термін до  кінця інкубаційної  компанії 2016 – до 31.12.2016. За цей час власник стада мав відшукати нове місце для розміщення. Після проведеної інкубаційної  кампанії  адміністрація заводу попередила  ТОВ "Донфільтр" про закінчення  договірних відносин.   

На адресу заводу ТОВ "Донфільтр" неодноразово надсилало пропозиції щодо подальшого продовження договірних відносин.

"Осетровим ТОВ "Донфільтр" було надано можливість тимчасово знаходитись на підприємстві. Але оскільки бюджетна установа не має технічної можливості в подальшому зберігати стадо, таке рішення могло б лише зашкодити рибі. Адже стави нашого заводу відносяться до категорії вирощувальних та не пристосовані для утримання стада, яке знаходиться на штучному утриманні", – акцентував директор бюджетної установи "Виробничо-експериментальний Дніпровський осетровий рибовідтворювальний завод ім. академіка С.Т. Артющика" Віталій Плугатарьов.

Державне поголів’я  стерляді утримується на заводі  за "випасною" технологією (без годівлі кормами), за рахунок чого можливе отримання  якісних статевих продуктів  для подальшого відтворення  риби. Особини осетрових, належних ТОВ "Донфільтр", утримуються на заводі за інтенсивною технологією  з використанням в якості кормів тюльки, що в свою чергу веде  до погіршення якості статевих продуктів. Молодь вирощена з такої ікри не життєздатна, спостерігається підвищений відсоток гибелі  на різних стадіях розвитку. Саме не пристосованість ставів для утримання стада, яке знаходиться на штучному утриманні, а не факт крадіжки, призвело до втрати понад 70 особин осетрових видів риб у червні 2016 року.  На думку досвідчених рибоводів, подальше утримання  осетрових, належних ТОВ "Донфільтр", є недоцільним,  оскільки  з кожним роком  риба  буде  все більше  ожирівати, що не дасть  можливості  відібрання якісної рибоводної ікри.

"Держава допомогла врятувати осетрів, але наразі не має фінансування та технологічних можливостей це продовжувати. На даний час не ставиться питання термінового вивезення стада осетрових у зимовий період – до настання сприятливих погодних умов. Але ми хочемо врятувати червонокнижну рибу, повертаючи стадо власникам", – наголосив Віталій Плугатарьов. 

Крім того, в бюджетній установі пояснили, що подальше  утримання  стада  призведе до порушення технології  вирощування  власного ремонтно-маточного поголів’я стерляді. Оскільки стави, які в літній період були задіяні для утримання стада ТОВ "Донфільтр", в попередні роки  використовувалися  для вирощування  плідників  стерляді.  В 2016 році  була збільшена щільність посадки риби, що негативно вплинула  на результат її вирощування.

У рамках поточної ситуації, власникові було запропоновано варіанти розміщення евакуйованого стада. Наприклад, опрацювати питання його переміщення з Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Харківський області, де є Лиманське державне виробничо сільськогосподарсько-рибоводне підприємство, придатне для його утримання.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme