Вісім найбільш імовірних сценаріїв загибелі Землі

Наша атмосфера, близькість до сонця, і незліченна кількість інших неймовірних збігів не тільки дозволяють живим істотам жити і розвиватися, але і процвітати

Життя існує на Землі тільки завдяки тендітному і воістину неймовірному балансу. Але все хороше коли-небудь та закінчується, пише Depo.Закарпаття з посиланням на "ВСВІТІ".

Вісім найбільш імовірних сценаріїв загибелі Землі - фото 1

Хоча життя тут може проіснувати ще кілька мільярдів років, але в залежності від того, що відбувається на нашій планеті і в галактиці, кінець світу також може статися в будь-який час, навіть завтра.

Ось кілька наукових теорій, що передбачають знищення всього живого на Землі і загибель самої планети.

1) Розплавлене ядро ​​Землі може охолонути

Вісім найбільш імовірних сценаріїв загибелі Землі - фото 2Земля оточена захисним магнітним щитом, званим магнітосферою.

Цей щит утворюється завдяки обертанню Землі. Магнітне поле створюється струмом, який генерується в рідкій провідній речовині ядра планети, що знаходиться в русі.

Магнітосфера відображає згубну космічну радіацію.

Але якщо ядро ​​охолоне, зникне магнітосфера – наш захист від сонячних вітрів, які поступово розвіють атмосферу Землі по всьому космосу.

2) Сонце може почати вмирати, розширюючись при цьому

Вісім найбільш імовірних сценаріїв загибелі Землі - фото 3Сонце і розташування Землі по відношенню до цієї зірки, мабуть, один з найважливіших критеріїв збереження всього живого.

Але Сонце – це зірка, а зірки вмирають.

Вчені вважають, що Сонце вже виконало половину свого життєвого шляху і, коли весь водень в надрах Сонця буде перетворений в гелій, почнеться процес смерті космічного тіла. Саме тоді через більш активні реакції, які будуть відбуватися на Сонці, Землю або притягне до Сонця і все на ній просто згорить чи випарується, або розширення Сонця змусить Землю зійти з орбіти і дрейфувати по космосу, де вона швидко замерзне без сонячного світла.

3) Земля може зійти зі своєї орбіти

Вісім найбільш імовірних сценаріїв загибелі Землі - фото 4Причиною цього може бути планета-мандрівник, дрейфуюча в космосі. Якщо така планета «забреде» в нашу Сонячну систему і наблизиться до Землі, вона може порушити її орбіту. А зміна орбіти може привести до того, що умови життя на нашій планети стануть екстремальними і смертоносними, аномальний холод буде змінюватися палючої спекою. Зійшовши зі своєї орбіти, Земля може зіткнутися з іншою планетою нашої Сонячної системи, наприклад Венерою або Меркурієм. Планета-мандрівник й зовсім може витіснити Землю за межі Сонячної системи, і тоді Земля сама перетвориться на неживу крижану кулю, ще одну блукаючу планету.

4) Зіткнення з іншою планетою

Вісім найбільш імовірних сценаріїв загибелі Землі - фото 5

Планета-мандрівник може не просто наблизитися до Землі і змістити її з орбіти, але і зіткнутися з нею.

Близько 4,5 мільярда років тому, одна маленька планета врізалася в планету побільше, в результаті чого і сформувалися Земля і Місяць.

Нове зіткнення призвело б до розплавлення Землі. Нова сформована планета з часом охолола б, але чи залишилася б вона придатною для життя, не відомо.

5) Астероїди можуть розбомбити нашу планету

Вісім найбільш імовірних сценаріїв загибелі Землі - фото 6

Ці брили з космосу дійсно мають досить руйнівну силу. За однією з теорій, саме падіння астероїда стало причиною загибелі динозаврів. Але щоб знищити всю планету, потрібен справжній астероїдний дощ.

В історії Землі вже був період, коли падіння астероїдів були настільки інтенсивними, що океани кипіли протягом цілого року.

Вижити тоді змогли тільки найжаростійкіші одноклітинні мікроби. Такі температури явно не для вищих форм життя.

6) Земля може бути поглинена блукаючою чорною дірою

Вісім найбільш імовірних сценаріїв загибелі Землі - фото 7

Ми знаємо про чорні діри зовсім небагато, але відомо, що чорна діра – область простору-часу, гравітаційне тяжіння якої настільки велике, що покинути її не можуть навіть об’єкти, які рухаються зі швидкістю світла, в тому числі кванти самого світла.

Вчені припускають, що в центрі галактики є масивна чорна діра. Як і зірки, чорні діри повільно обертаються, і можуть мігрувати по всьому космосу. А отже, одна з таких чорних дір може потрапити на орбіту нашої планети і затягнути її в небуття – разом із нами.

7) Атмосфера Землі може бути знищена гамма-спалахами

Вісім найбільш імовірних сценаріїв загибелі Землі - фото 8Ці спалахи виникають в результаті вибуху зірок, коли вони помирають. При цьому виділяється енергія такої потужності, що її вистачило б для знищення озонового шару, Земля піддалася б такому колосальному опроміненню, що це викликало б стрімке глобальне похолодання.

8) Всесвіт розлетиться на шматки через «великий вибух»

Вісім найбільш імовірних сценаріїв загибелі Землі - фото 9Відповідно до цієї теорії, сила, звана темною енергією, штовхає частки всесвіту один від одного все швидше і швидше.
Вік Всесвіту зараз оцінюють в 13,75 ± 0,11 мільярдів років. Великий Вибух може повторитися в тому випадку, якщо розбігання речовини у Всесвіті припиниться, почнеться зворотний процес і вся речовина стиснеться в точку сингулярності.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme