Цієї ночі земляни можуть побачити яскравий зорепад

У ніч проти 4 січня спостерігатиметься пік метеорного потоку Квадрантіди

Над Землею проноситиметься по 100 метеорів на годину і, за умови ясного неба, їх можна буде побачити, повідомляє Depo.ua з посиланням на ТСН.

"Наступної ночі землян чекає видовищне явище. В ніч із 3 на 4 січня припаде пік метеорного потоку Квадрантіди. Над Землею будуть нестися по 100 метеорів на годину. Залишається сподіватися на ясне небо, причому Місяць не завадить спостереженням, оскільки він тільки почав зростати, а до півночі і зовсім буде за горизонтом", - зазначається в повідомленні.

Першим це явище описав італієць Антоніо Брукалассі 2 січня 1825 року. Пізніше астрономи довели циклічність процесу - потік проноситься над Землею щорічно. А свою назву він отримав за місцем результату метеорів у сузір'ї Настінного Квадранта (назва дана за інструментом знаменитого астронома Тихо Браге - гігантського квадранту).

Зазвичай прабатьками метеорних потоків є комети, проте у Квадрантіди це не зовсім так. Висловлювалося навіть припущення, що "батько" потоку зруйнований. І ось у березні 2003 року був відкритий астероїд (196256) 2003р ех1, який є уламком комети. З нього і з'являються на початку січня кожного року яскраві і швидкі Квадрантіди.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme