Hubble сфотографував галактику-лазер

В кінці 2016 року Hubble зробив детальне зображення галактики IRAS 16399-0937, яка діє як гігантський астрономічний лазер

Завдяки наявності в центрі цієї галактики в сузір'ї Змієносця відразу двох гігантських чорних дір, IRAS 16399-0937 створює інтенсивний і постійний потік мікрохвильового випромінювання, пише Depo.ua з посиланням на Science Alert.

Такі потоки випромінювання - мазери - зустрічаються у Всесвіті там, де молекулярні хмари поглинають енергію якогось найближчого джерела випромінювання і перевипромінюють її у вигляді пучків когерентного мікрохвильового випромінювання. Вони зустрічаються навіть в нашій галактиці, але IRAS 16399-0937 приблизно в 100 мільйонів разів яскравіше тих мазерів, які зустрічаються в нашій галактиці.

tight cluster of yellow and blue stars wreathed in dust

Чорні діри IRAS 16399-0937 віддалені одна від одної приблизно на 11 тисяч світлових років, і оточені скупченнями зірок. На знімку Hubble це - помаранчеві області. Одна з чорних дір, що знаходиться в більш спокійній частині галактики, володіє дуже високою масою – вона приблизно в 100 мільйонів разів важче Сонця.

Як зазначають у NASA, весь газ в цій галактиці був сильно "збовтаний" і перемішаний, завдяки чому зараз у ній формується величезна кількість зірок. Коли ця спалах зореутворення завершиться, IRAS 16399-0937 фактично перетвориться на космічного "зомбі", оскільки всі її запаси холодного газу будуть вичерпані.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme